ΕΕ : Προσπαθεί να μπλοκάρει την επιστροφή των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

ΕΕ :  Προσπαθεί να μπλοκάρει την επιστροφή των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κινηθούν εναντίον των κινἐζων παραγωγών χάλυβα, ιδίως σε αντάλλαγμα για την αποφυγή της επιστροφής των δασμών της εποχής του Trump για την ΕΕ σε χάλυβα και αλουμίνιο

 

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει αυτήν την εβδομάδα για να αποτρέψει την επιστροφή των δασμών της εποχής Trump και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) και τις επιδοτήσεις του για ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα φιλοξενήσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Παρασκευή για μια μονοήμερη σύνοδο κορυφής που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τη διατλαντική ενότητα προς την Ουκρανία και τα οικονομικά θέματα.

Στο επίκεντρο θα είναι μια προτεινόμενη κοινή δήλωση σχετικά με τα βήματα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του χάλυβα και του αλουμινίου και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κινηθούν εναντίον των κινἐζων παραγωγών χάλυβα, ιδίως σε αντάλλαγμα για την αποφυγή της επιστροφής των δασμών της εποχής του Trump για την ΕΕ σε χάλυβα και αλουμίνιο, με προθεσμία στο τέλος του Οκτωβρίου για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν, τόνισαν στις συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του ΠΟΕ, οι οποίοι αποκλείουν την επιβολή τιμολογίων σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, πριν από την έρευνα για τον εντοπισμό υπερβολικών επιδοτήσεων ή ντάμπινγκ.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν επίσης να συμβιβάσουν το σύστημα τιμολογίων των συνόρων άνθρακα της ΕΕ με μια προσέγγιση των ΗΠΑ για την προώθηση της πράσινης οικονομίας της μέσω επιδοτήσεων.

Αυτές οι επιδοτήσεις, σε μεγάλο βαθμό στον IRA, έχουν πλήξει τις χώρες της ΕΕ επειδή περιέχουν τοπικές απαιτήσεις περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές των Η.Π.Α. είναι επιλέξιμοι για φορολογικές ελαφρύνσεις έως και 7.500 δολαρίων εάν αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα, αλλά μόνο αν η τελική του συναρμολόγηση ήταν στη Βόρεια Αμερική. Το ήμισυ της φορολογίας εξαρτάται από την εξαγωγή της επεξεργασίας κρίσιμων ορυκτών από χώρα σε μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Η ΕΕ ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα δώσει επίσης λύση για τα κρίσιμα ορυκτά - κοβάλτιο, γραφίτη, λίθιο, μαγγάνιο και νικέλιο - που θα ωφελήσουν τους προμηθευτές της ΕΕ. Οι εξαγωγές της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτών των ορυκτών ή προϊόντων που τους περιέχουν κυρίως ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ