ΟΟΣΑ: Θετικές μεν, αλλά με πολλούς αστερίσκους, είναι οι συστάσεις του για την Ελλάδα
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις
Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 κάνει βήματα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη φετινή έκδοση της έκθεση Going for Growth. Ωστόσο, ο οργανισμός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας επιβαρύνεται από τις πολλές μικρές επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στην ψηφιακή μετάβαση και η φτώχεια είναι υψηλή στους νέους και τους ανέργους. Ανάμεσα στα μέτρα που συστήνει είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης, επιδόματα για τους χαμηλόμισθους, μέτρα για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων καθώς και χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κτιρίων.
Αγορές προϊόντων και εργασίας
Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά προκλήσεις παραμένουν, ειδικά στο σύστημα δικαιοσύνης, τονίζει ο ΟΟΣΑ.
Η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές εταιρείες με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, που επιδρούν αρνητικά στη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός στις τιμές παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ υπάρχουν θεσμικά εμπόδια για την είσοδο σε βασικούς τομείς. Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τις δυνατότητες του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά με μικρότερη συχνότητα σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει από πολλές εταιρείες και τους υπαλλήλους τους να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους.
Συστάσεις:
– Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος μέσω της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών και της προώθησης εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφωνιών.
– Χαμηλότερα εμπόδια για την είσοδο σε κλάδους, με προτεραιότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες και απλοποίηση των κανόνων χρήσης γης.
– Αύξηση της συμμετοχής στις πολιτικές συμμετοχής στην αγορά εργασίας και στην κατάρτιση.
Ψηφιακή μετάβαση
Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η πρόοδος στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αργή, λόγω των ασθενών επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό και προγράμματα κατάρτισης, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις.
Συστάσεις:
– Επιδίωξη της ψηφιοποίησης στον δημόσιο τομέα με εστίαση στην αναμόρφωση των διαδικασιών προμηθειών και εργασίας.
– Υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που περιλαμβάνει αρκετές επενδύσεις και άλλα μέτρα για τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και τη στήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων.
Συμπερίληψη, κοινωνική προστασία και γήρανση του πληθυσμού
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η φτώχεια, ειδικά ανάμεσα στους νέους και τους ανέργους είναι υψηλή, με τα ποσοστά απασχόλησης στις γυναίκες και τους νέους να παραμένουν χαμηλά. Οι ανισότητες μειώνονται κυρίως μέσω των συντάξεων, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές για τις οικογένειες βελτιώνουν τη στήριξη σε όσους φροντίζουν άλλους, αλλά όχι στον βαθμό άλλων χωρών.
Συστάσεις:
– Να γίνει πιο σταδιακή η άρση των κοινωνικών επιδομάτων για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να υιοθετηθούν επιδόματα για τους χαμηλόμισθους.
– Να προωθηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, με πιο ευέλικτες μορφές εργασίας.
– Να βελτιωθούν τα κίνητρα για την πρόσληψη νέων με περιορισμένη εμπειρία, μέσω της άρσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες προσλήψεις.
Κλιματική μετάβαση
Οι εκπομπές ρύπων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος, καθώς ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο εστιασμένη στον άνθρακα από τις υπόλοιπες που παρακολουθεί ο οργανισμός.
Μεγάλες απαιτήσεις απαιτούνται για τη στροφή στις ΑΠΕ, κάτι το οποίο αντιμετωπίζει το Ελλάδα 2.0.
Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των παλαιότερων ακινήτων θα βοηθήσει να περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωση, να μειωθούν οι εκπομπές και να περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια.
Συστάσεις:
– Όταν σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας, θα πρέπει να ενισχυθούν σταδιακά οι τιμές για τις εκπομπές που δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα trading.
– Να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αυστηροποίηση των ελάχιστων στάνταρ ενεργειακής αποδοτικότητας, που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα υπάρχοντα κτίρια έως το 2050.
– Να ενισχυθεί η στήριξη για ανακαινίσεις, μέσω επιδοτούμενων δανείων που θα αποπληρώνονται μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.