EBRD: Πάει για ρεκόρ στον τουρισμό η Ελλάδα -"Βλέπει" ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2024
Η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη PMI να βρίσκεται σε ανοδική τάση
Ανάπτυξη 2,4% περιμένει για την ελληνική οικονομία φέτος η EBRD, με τις προβλέψεις του οργανισμού για το 2024 να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,3%. Η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά καλά και αντισταθμίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αναταράξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.
Όπως επισημαίνει η EBRD, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές φέτος, αν και είναι πολύ χαμηλότερες από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των δύο προηγούμενων ετών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών καθώς και από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τα προσωρινά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% σε ετήσια βάση.
Ο οργανισμός προβλέπει ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα σημειώσει νέο ρεκόρ, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη PMI να βρίσκεται σε ανοδική τάση από τον Δεκέμβριο του 2022 (στο 52,9 τον Αύγουστο του 2023) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φτάνει σε υψηλό 17 μηνών (111,7 μονάδες τον Αύγουστο του 2023).
Την ίδια στιγμή, η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία, στο 10,8% τον Ιούλιο του 2023. Παρά κάποιες ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνει η EBRD. Και προσθέτει ότι ο λόγος των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται απότομα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα σημαντικά κεφάλαια της ΕΕ για περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η EBRD μιλά για ραγδαία μείωση του πληθωρισμού, με τον εναρμονισμένο δείκτη να πέφτει στο 2,5% τον Ιούλιο του 2023, αφότου ξεπέρασε το 12% κάποια στιγμή το 2022.
Παρά τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, που είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο προϋπολογισμός κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023, σύμφωνα με την EBRD.
Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αλλά ο δείκτης μειώθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ενώ ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έπεσε περίπου στο 170% στα τέλη του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.