Γαλλία: Απότομη συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο

 Γαλλία: Απότομη συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης HCOB France flash purchasing managers managers (PMI) για τον τομέα των υπηρεσιών, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο χαμηλό 34 μηνών σε 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο

 

 

Ο τομέας των υπηρεσιών της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ακόμη πιο έντονο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα την Παρασκευή, καθώς η πτώση της ζήτησης και οι νέες παραγγελίες επηρέασαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης HCOB France flash purchasing managers managers (PMI) για τον τομέα των υπηρεσιών, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο χαμηλό 34 μηνών σε 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από το τελικό 46,0 τον Αύγουστο και πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Reuters για αμετάβλητο επίπεδο.

Αυτό είναι το χαμηλότερο από τους 38,0 μονάδες που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Γαλλία βρισκόταν στη μέση του δεύτερου lockdown που προκάλεσε η COVID-19. Ο Σεπτέμβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο PMI μεταποίησης Σεπτεμβρίου έφτασε στις 43,6 μονάδες - επίσης πολύ χαμηλότερος από τις 46,0 μονάδες τον Αύγουστο και πολύ μακριά από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για αμετάβλητο επίπεδο.
Ο σύνθετος αριθμός flash PMI του Αυγούστου που περιλαμβάνει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 43,5 μονάδες, μειωμένος από τον τελικό σύνθετο 46,0 του Αυγούστου και πολύ κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 46,0 μονάδες.

"Η γαλλική οικονομία κατευθύνεται προς κάποια ασταθή νερά. Η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης για γαλλικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, οι γαλλικές εταιρείες αποσύρουν τις παραγγελίες τους εκκρεμότητες», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

"Τον Σεπτέμβριο, οι κατασκευαστές είναι πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, καθώς οι προσδοκίες ανάπτυξης έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Σε συμφωνία με αυτό, η Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2024."

Η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της αδυναμίας των βασικών εμπορικών της εταίρων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα, αλλά αύξησε τις προβλέψεις της για το 2023 μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό δεύτερο τρίμηνο.

"Η οικονομική ανάπτυξη για αυτό το τρίμηνο κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της στασιμότητας, με το (...) μοντέλο μας να δείχνει ανάπτυξη μόλις 0,2%. Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτό θα καθοδηγείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών", δήλωσε ο Liebke προστέθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ