Σημάδια επιβράδυνσης για την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

 Σημάδια επιβράδυνσης για την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτείνεται με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς η ασθενής ζήτηση συνέχισε να υπονομεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ στην Ινδία η ανάπτυξη έχασε κάποια άνοδο

 

Η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο μήνα καθώς οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών δυσκολεύτηκαν ενόψει της αδύναμης ζήτησης καθώς οι αυξανόμενες τιμές και το κόστος δανεισμού έκαναν τα χρέη των καταναλωτών να χαλιναγωγήσουν τις δαπάνες, σύμφωνα με μια σειρά ερευνών την Τρίτη.

Στη ζώνη του ευρώ, η εικόνα ήταν πιο ζοφερή από ό,τι αρχικά φανταζόταν, καθώς η κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ έπεσε σε συσταλτικό έδαφος, υποδηλώνοντας ότι το μπλοκ θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Γερμανίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά φέτος και ο τομέας της Γαλλίας συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στη Βρετανία, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έρευνά της έδειξε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των επιχειρήσεων εδώ και επτά μήνες.

Οι έρευνες της Ασίας τον Αύγουστο ήταν επίσης πιο χαμηλές, καθώς η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτείνεται με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς η ασθενής ζήτηση συνέχισε να υπονομεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ στην Ινδία η ανάπτυξη έχασε κάποια άνοδο.


Η Ιαπωνία αποδείχθηκε ακραία, καθώς η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε εκεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός ανέκτησε δυναμική.
Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι αδύναμες αναγνώσεις αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την επικίνδυνη οικονομία της Κίνας μετά την πανδημία.

«Τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Ασία ήταν ο κύριος μοχλός του κλίματος της αγοράς», σημείωσαν οικονομολόγοι της RBC.

Ο τελικός Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της HCOB για την ευρωζώνη, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020.


Αυτό ήταν κάτω από το όριο των 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο μήνα και πιο αδύναμο από την προκαταρκτική εκτίμηση για το 47,0.

Τα στοιχεία της Τρίτης υποδηλώνουν συρρίκνωση 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ευρωζώνης αυτό το τρίμηνο, ανέφερε η S&P Global.

"Οι τελικοί PMI που δημοσιεύθηκαν σήμερα αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από τα ήδη χαμηλά επίπεδα που αναφέρθηκαν στο flash μέτρο πριν από δύο εβδομάδες. Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους", δήλωσε ο Adrian Prettejohn στην Capital Economics.

Ο δείκτης PMI για τις βασικές υπηρεσίες για το μπλοκ υποχώρησε στο 47,9 από 50,9, κάτω από την εκ πρώτης όψεως εκτίμηση του 48,3, καθώς ο νέος επιχειρηματικός δείκτης, ένας δείκτης ζήτησης, έπεσε ακόμη πιο κάτω από το νεκρό σημείο στο 46,7 από 48,2, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Ωστόσο, η ύφεση στη μεταποίηση υποχώρησε τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τα πολιορκημένα εργοστάσια του μπλοκ, έδειξε άλλη έρευνα την Παρασκευή.

Οι μετρήσεις PMI υπηρεσιών για τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία ήταν όλες κάτω από το νεκρό σημείο.

"Η PMI υπηρεσιών του Αυγούστου επεσήμανε μια συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το EY ITEM Club εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΑΕΠ είναι πιθανό να αυξηθεί μέτρια το τρίτο τρίμηνο ... αλλά τα σημερινά στοιχεία για μείωση των νέων παραγγελιών υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι δυσοίωνες. " δήλωσε ο Μάρτιν Μπεκ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ομάδας προβλέψεων EY ITEM Club.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ