Βρετανία: Tα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ρυθμιστούν ως τζόγος

Βρετανία: Tα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ρυθμιστούν ως τζόγος

 

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι μπορεί να χάσουν όλα τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα

 

Το Bitcoin, το ether και άλλα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ρυθμίζονται ως τζόγος, δεδομένου των σημαντικών κινδύνων που ενέχουν για τους καταναλωτές, δήλωσε μια επιτροπή βρετανών νομοθετών σε έκθεση την Τετάρτη.
Η Βρετανία, η οποία θέλει να γίνει παγκόσμιος κόμβος για την κρυπτογράφηση και την τεχνολογία blockchain της, σχεδιάζει τους πρώτους κανόνες της για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία επί του παρόντος συμμορφώνονται μόνο με τις διασφαλίσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Το Bitcoin και το ether αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των κρυπτοστοιχείων και δεν υποστηρίζονται από κανένα νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο, οδηγώντας σε αστάθεια στις τιμές και στην πιθανότητα να εξαλειφθούν όλα τα χρήματα που επενδύονται σε αυτά, αναφέρει η έκθεση της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου.

Η ρύθμιση του λιανικού εμπορίου και των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα χωρίς υποστήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φαινόμενο «φωτοστέφανο» που οδηγεί τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι η δραστηριότητα είναι ασφαλέστερη από ό,τι είναι ή προστατεύεται όταν δεν είναι,ανέφερε.

«Συνιστούμε λοιπόν ανεπιφύλακτα στην κυβέρνηση να ρυθμίζει τη λιανική εμπορία και την επενδυτική δραστηριότητα σε μη υποστηριζόμενα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία ως τζόγο και όχι ως χρηματοπιστωτική υπηρεσία, σύμφωνα με τη δηλωθείσα αρχή της «ίδιος κίνδυνος, ίδιο ρυθμιστικό αποτέλεσμα»», ανέφερε η έκθεση.

Ο φορέας του κλάδου CryptoUK δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την εξίσωση του τομέα κρυπτογράφησης με τον τζόγο.

"Ανησυχούμε και είμαστε απογοητευμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς που δεν είναι χρήσιμοι, ψευδείς, βασικά εσφαλμένοι και αβάσιμοι. Η δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική φύση, σκοπό και δυνατότητες της βιομηχανίας κρυπτογράφησης", ανέφερε η CryptoUK σε ανακοίνωση.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι μπορεί να χάσουν όλα τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτοστοιχεία παγκοσμίως έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της εταιρείας κρυπτογράφησης FTX πέρυσι εισήγαγε μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη στη ρύθμιση του κλάδου.

Περίπου το 10% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχουν ή έχουν στην κατοχή τους κρυπτοστοιχεία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο σύνολο ολοκληρωμένων κανόνων στον κόσμο για τις αγορές κρυπτογράφησης την Τρίτη. Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να προτείνουν παγκόσμια πρότυπα σύντομα.

Η υποκείμενη τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα κρυπτοστοιχεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στις πληρωμές, ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ