Κερδίζουν έδαφος οι ανταλλαγές "χρέους έναντι της φύσης" για τη χρηματοδότηση του κλίματος

 Κερδίζουν έδαφος οι ανταλλαγές "χρέους έναντι της φύσης" για τη χρηματοδότηση του κλίματος

Η πρώτη τέτοα συμφωνία συνήφθη το 1987 στη Βολιβία και ακολούθησαν περίπου 140 χώρες με χαμηλότερο εισόδημα που προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια

 

Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως απελευθερώθηκαν για να βοηθηθεί ο Ισημερινός να προστατεύσει το μοναδικό οικοσύστημα των νησιών Γκαλαπάγκος με την μεγαλύτερη ανταλλαγή «χρέους προς τη φύση» στον κόσμο.
Η πρώτη τέτοια συμφωνία συνήφθη το 1987 στη Βολιβία και ακολούθησαν περίπου 140 χώρες με χαμηλότερο εισόδημα που προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.


ΒΟΛΙΒΙΑ

Η Conservation International με έδρα την Ουάσινγκτον και το ιδιωτικό Ίδρυμα Frank Weeden αγόρασαν 650.000 δολάρια από το εξωτερικό χρέος της Βολιβίας σε αντάλλαγμα μιας κυβερνητικής υπόσχεσης να διατηρήσει εκατομμύρια στρέμματα στη λεκάνη του Αμαζονίου για διατήρηση.
Η Citicorp Investment Bank ενήργησε ως αντιπρόσωπος της Conservation International για να αγοράσει το χρέος με έκπτωση από άλλους δανειστές στη δευτερογενή αγορά, ανέφεραν οι New York Times.
Τα ομόλογα αγοράστηκαν για 100.000 δολάρια, μια έκπτωση περίπου 85%, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα που εδρεύει στο Κονέκτικατ, ανέφερε η εφημερίδα, με τη Βολιβία να κατέχει τον τίτλο της περιοχής και να τη διαχειρίζεται μαζί με έναν ιδιωτικό όμιλο, με σύμβουλο την Conservation International.


ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ

Μετά από οκτώ χρόνια συνομιλιών, οι Σεϋχέλλες έγιναν οι πρώτες που εφάρμοσαν την αρχή στις γραφικές αλλά εύθραυστες παραλίες και τους υποθαλάσσιους υφάλους τους με τον εναρκτήριο «μπλε» δεσμό στον κόσμο.
Σε αυτή τη συμφωνία, η φιλανθρωπική οργάνωση The Nature Conservancy, με έδρα τις ΗΠΑ, προσφέρθηκε να αγοράσει σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια από το χρέος των 406 εκατομμυρίων δολαρίων του νησιωτικού έθνους.
Οι Σεϋχέλλες χαρακτήρισαν το ένα τρίτο των υδάτων τους - μια περιοχή στο μέγεθος της Γερμανίας - ως «προστατευόμενη», κάτι που σήμαινε περιορισμό της αλιείας, της εξερεύνησης πετρελαίου και της ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας.

ΜΠΕΛΙΖ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μπελίζ συνήψαν αρχικά μια συμφωνία για την ανταλλαγή της προστασίας των τροπικών δασών με την ελάφρυνση του χρέους το 2001.
Το 2021, η Μπελίζ πρόσφερε 55 σεντς στο δολάριο στους κατόχους ομολόγου αξίας 553 εκατομμυρίων δολαρίων. Η TNC συγκέντρωσε τα κεφάλαια για την επαναγορά και δάνεισε τα χρήματα πίσω στην Μπελίζ, η οποία δεσμεύτηκε να προστατεύσει το 30% των υδάτων της, όπου βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο.
Μέρος της συμφωνίας αναλήφθηκε από την Credit Suisse, ενώ η United States International Development Finance Corporation (DFC) ασφάλισε το δάνειο. Η Μπελίζ είπε ότι η συμφωνία μείωσε το επίπεδο του χρέους της κατά περισσότερο από το 10% της οικονομικής παραγωγής.

ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ

Η TNC και η Inter-American Development Bank (IADB) παρείχαν εγγύηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα δάνειο που θα επέτρεπε στα Μπαρμπάντος να εξαγοράσουν χρέος. Οι εγγυήσεις διοχετεύθηκαν σε ένα ταμείο διατήρησης με εκτιμώμενη αξία 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό οδήγησε τα Μπαρμπάντος να χαρακτηρίσουν το 30% του θαλάσσιου περιβάλλοντος του ως προστατευόμενο - από περίπου μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της TNC - και να βελτιώσει τη διαχείριση όλων των ακτών και των υδάτων του.
Ο παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Nuveen δήλωσε αργότερα ότι αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, το οποίο πουλήθηκε με τη μορφή μπλε ομολόγου.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Στη μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία μέχρι στιγμής, η οποία ήταν περίπου τρία χρόνια στο στάδιο της σύναψης, ο Ισημερινός πούλησε ένα μπλε ομόλογο που θα διοχετεύει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη διατήρηση των οικολογικά πλούσιων νησιών Γκαλαπάγκος.
Πριν από τη νέα έκδοση, η Credit Suisse αγόρασε τρία ομόλογα του Ισημερινού αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση σχεδόν 60%, εξοικονομώντας στη χώρα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποπληρωμές σε 17 χρόνια.
Το νέο ομόλογο έχει εγγύηση IADB και ασφάλεια πολιτικού κινδύνου 656 εκατομμυρίων δολαρίων από το DFC.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην προστασία των νησιών, στα οποία ζουν περίπου 3.000 είδη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού, από την παράνομη αλιεία και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Pew Bertarelli Ocean Legacy που υποστήριξε τη συμφωνία.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια της εξοικονόμησης θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ