Κύμα φυγής: Αναμένονται 230.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του χρόνου
Σε επίπεδα ρεκόρ θα φθάσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2021. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου έδειξαν ότι κινούμαστε με αυξητικούς ρυθμούς που πλησιάζουν το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 . Με δεδομένο ότι το 2020 συνολικά για όλο το έτος είχαμε 174.340 αιτήσεις , το 2021 αναμένεται να πλησιάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τις 230.000 αιτήσεις.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αιτήσεων στο Δημόσιο , όπου παρουσιάζουν το πρώτο εξάμηνο αύξηση 50% , ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αιτήσεων από τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα οι παραιτήσεις εργαζομένων στον ΕΦΚΑ για συνταξιοδότηση το 2020 ήταν 274 . Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι αντίστοιχες αποχωρήσεις ήταν 292 και εκτιμάται, ότι με αυτούς τους ρυθμούς οι οποίοι θα έχουν αυξητικές τάσεις όσο πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου, θα ξεπεράσουμε τις 600.
Και εδώ πρέπει να σταθούμε για να δούμε τι σημαίνει αυτή η κατάσταση στον ΕΦΚΑ του οποίου το προσωπικό είναι εκείνο το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Σε μια περίοδο που οι εκκρεμείς υποθέσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ βοηθήματα ξεπερνούν τις 340.000 , σε μια περίοδο που θα προστεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου άλλες 230.000 περίπου καινούργιες αιτήσεις , ο ΕΦΚΑ θα στερηθεί των υπηρεσιών 600 τουλάχιστον έμπειρων στελεχών του.
Εάν μάλιστα δούμε την τελευταία διετία , αυτό σημαίνει ότι έχουμε 900 περίπου εργαζόμενους να αποχωρούν , χωρίς να υπάρχει αντίστοιχα ούτε μια πρόσληψη.
Επομένως , όχι μόνο δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης στον τομέα διαδικασιών για την απονομή των συντάξεων και των άλλων παροχών , αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Η ανάθεση σε ιδιώτες , δικηγόρους και λογιστές , της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων , δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργείται , παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες , με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων μέσα στις πρώτες ημέρες κατά τις οποίες λειτούργησε η πλατφόρμα.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα ψηφιοποίησης ασφαλιστικών στοιχείων των ασφαλισμένων.
Χωρίς προσωπικό και σύγχρονα μέσα λειτουργίας η ταλαιπωρία των πολιτών σε κάθε επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.
Και δεν είναι μόνο οι καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων.
Είναι οι μεγάλες απώλειες σε έσοδα , λόγω της αδυναμίας επαρκών ελέγχων. Ακόμη και η εκκαθάριση των οφειλών έτσι ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αποτελεί και αυτό μια εκκρεμότητα που στερεί έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Η τελευταία παράταση –προθεσμία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ο ΕΦΚΑ , όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση των οφειλών για πολύ μεγάλο αριθμό οφειλετών.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ΕΦΚΑ παραμένει ιδιαίτερα προβληματικός στη λειτουργία του και θα γίνει ακόμη πιο προβληματικός μετά την αποχώρηση , χωρίς καμιά αναπλήρωση, εκατοντάδων εργαζόμενών του.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει το λόγο, να πάρει τα αναγκαία μέτρα , μπροστά και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ