Να τι πρέπει να γίνει για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις
Προκαταβολή σύνταξης, ανάθεση σε ιδιώτες της προετοιμασίας των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, αλλαγές στις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση και άλλα πολλά έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εργασίας με στόχο να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ. Προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους με μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και των άλλων παροχών.
Και ναι όλα αυτά μπορεί να είναι κάποια μέτρα, αλλά δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό βήμα και μάλιστα με προσωρινό χαρακτήρα.
Γιατί λύση σημαίνει να μπορεί ο ΕΦΚΑ να εκδώσει οριστικές αποφάσεις και να πληρώσει συντάξεις, αν όχι σε λίγες μέρες όπως υποσχόταν η Κυβέρνηση, έστω σε λίγους μήνες και πάντως όχι μετά από 2,3 και 4 χρόνια.
Λύση σημαίνει να έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο συνταξιούχος να ενημερωθεί για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά του από τις υπηρεσίες ενός, του μοναδικού πλέον ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΕΦΚΑ.
Λύση σημαίνει να έχει πρόσβαση ο πολίτης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ταμείου για να γνωρίζει τι δικαιούται, γιατί πολλές φορές βλέπει να μειώνεται η σύνταξή του χωρίς να υπάρχει εξήγηση, λύση σημαίνει απόλυτη διαφάνεια που δυστυχώς δεν υπάρχει.
Λύση σημαίνει να εφαρμόζονται οι νόμοι που ψηφίζονται ή να καταργούνται και να αντικαθίστανται αν δεν αρέσουν και όχι να σέρνονται για χρόνια, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, για όσους δεν θυμούνται είναι το άρθρο 30 του νόμου 4387/2016 , με το οποίο δεν έχει πάρει ούτε ένας σύνταξη από το Μάιο του 2016 και μετά.
Δημιουργήθηκε ένας υδροκέφαλος ασφαλιστικός φορέας, παγκόσμια πρωτοτυπία βέβαια, μέσα από τον οποίο δεν επιχειρείται να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα των συγχωνευθέντων ταμείων , αλλά συνεχώς πολλαπλασιάζονται.
Ας αξιοποιηθούν τουλάχιστον τα όποια πλεονεκτήματα έχει μια τέτοια ενοποίηση για να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι αυτονόητα και έπρεπε να προωθηθούν άμεσα.
- Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είναι ένα απαραίτητο βήμα . Δεν μπορεί ένας Οργανισμός να λειτουργήσει με προγράμματα και ηλεκτρονικά μέσα 20ετίας. Εξάλλου το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος στην κοινωνική ασφάλιση έχει μειωθεί κατά 60% την τελευταία 10ετία. Η προμήθεια και χρήση σύγχρονων μέσων είναι επένδυση που πρέπει να γίνει.
- Η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών στοιχείων του εργαζόμενου είναι απολύτως αναγκαία , εάν δεν θέλουμε να διαιωνίζεται το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων. Ενημερωμένο λοιπόν ηλεκτρονικό μητρώο για όλους.
- Η ενοποίηση εργασιών και η νομοθέτηση νέων κανόνων για την απονομή των παροχών είναι μια ακόμη αναγκαιότητα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Αίτηση πλέον και έκδοση απόφασης από ένα ταμείο τον ΕΦΚΑ με βάση την τελευταία ασφάλιση και τις διατάξεις που ισχύουν στους επιμέρους ενοποιημένους φορείς. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να ακολουθούν , με καθυστέρηση πολλών μηνών ή και ετών, την πρακτική κάθε ταμείου , όπως υπήρχε πριν , όταν έχουμε πλέον ένα ταμείο; Και αντί να ψάχνουμε ιδιώτες για να καλύψουν το κενό, κάτι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του, γιατί δεν ενημερώνονται με προγράμματα κατάρτισης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, ώστε να γνωρίζουν επαρκώς τη νομοθεσία και να μη χρειάζεται να αποστέλλουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη την όποια υπόθεση που αφορά τον πολίτη;
Αντί λοιπόν για τέτοιες παρεμβάσεις που λύνουν προβλήματα , έχουμε επικοινωνιακές πρακτικές που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους σε δευτερεύοντα και όχι ουσιαστικά ζητήματα.
Δεν είναι επομένως στραβός ο γιαλός, απλά αρμενίζουμε στραβά.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ