Το πρόβλημα με την καθυστερημένη απονομή των συντάξεων και τα ημίμετρα για τη λύση του
Είναι γνωστό ότι οι καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνούν τις 173.000 για κύριες συντάξεις και τις 122.000 οι αντίστοιχες για επικουρικές.
Οι καθυστερήσεις προφανώς δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι πρόβλημα διαχρονικό.
Εκείνο όμως που είναι πρωτοφανές, είναι η έκταση και η οξύτητα του προβλήματος. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε φθάσει σε καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια.
Βασικές αιτίες για την επιδείνωση της κατάστασης είναι:
- Η ιδιαίτερα πρόχειρη και προβληματική ενοποίηση των Ταμείων από το 2016 , μια κατάσταση που δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί , με τους ρυθμούς που εξελίσσονται στον ΕΦΚΑ , ούτε σε πέντε χρόνια,
- Η δραματική μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια κατά 35% περίπου,
- Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων, αλλά και οι συχνές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο .
Σε αυτό λοιπόν το εκρηκτικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους , η Κυβέρνηση απαντά, για την ώρα τουλάχιστον, με τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα εισηγηθεί μέτρα , αλλά και με την επέκταση του μέτρου της προσωρινής σύνταξης.
Σε ότι αφορά τον ορισμό ειδικού μάνατζερ και τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι χρήσιμη.
Θυμίζει όμως σε μεγάλο βαθμό το μύθο με τον ξυλοκόπο , τον κυνηγό και το λύκο. Ο φοβισμένος ξυλοκόπος έδειχνε στον κυνηγό το λύκο, πιστεύοντας ότι θα τον απαλλάξει από τον κίνδυνο της επίθεσής του και εκείνος τον ρωτούσε για τα αχνάρια του.
Παράλληλα η Κυβέρνηση εξαγγέλλει , δια στόματος του νέου αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη , την επέκταση του μέτρου της καταβολής προσωρινής σύνταξης.
Αυτό που θα συμβεί με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου , είναι ότι θα πάρουν αναδρομικά, στο ύψος της εθνικής σύνταξης, κάποιες δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι. Θα προσφέρει οπωσδήποτε μια ανακούφιση για όλους αυτούς που έχουν υποβάλλει αιτήσεις εδώ και πολλούς μήνες έως και αρκετά χρόνια , χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα και πολλοί βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.
Ωστόσο δεν μπορεί να είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα . Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η καταβολή ενός μικρού ποσού που δεν θα ξεπερνάει τα 384 ευρώ το μήνα , όσο δηλαδή η ανώτερη εθνική σύνταξη και να περιμένει ο πολίτης στη συνέχεια την απονομή της οριστικής σύνταξης για πολλούς ακόμη μήνες ή και χρόνια.
Όταν το 2011 με το νόμο 3996 θεσμοθετήθηκε η καταβολή προσωρινής σύνταξης , προβλεπόταν η έκδοση προσωρινής απόφασης σε 45 ημέρες για τους ασφαλισμένους σε ένα ταμείο και σε 75 ημέρες για όσους είχαν διαδοχική ασφάλιση. Μάλιστα το ποσό προβλεπόταν στο 80% της αναλογούσας σύνταξης. Το μέτρο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην αρχή , για να ατονήσει στη συνέχεια με διάφορες παρεμβάσεις περιοριστικές.
Δέκα χρόνια μετά, το 2021, δεν μπορεί κανένας να αισθάνεται ικανοποίηση με ένα μέτρο που είναι αρκετά πίσω από εκείνο που εφαρμόστηκε το 2011. Ας μείνουμε όμως στο γεγονός ότι έστω και έτσι θα δοθεί μια ανάσα σε πολλούς συμπολίτες που ζουν χωρίς εισόδημα .
Η λύση όμως δεν μπορεί να είναι αυτή.
Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση του προσωπικού, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μεγάλο έργο της εισαγωγής των ασφαλιστικών στοιχείων των εργαζομένων σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο και επιτέλους άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των τεράστιων λειτουργικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ.
Η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα , κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ήταν μια εντελώς λαθεμένη επιλογή και το λάθος αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νέα επαναλαμβανόμενα λάθη.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ