Τα πρώτα φορολογικά... τρεξίματα της νέας χρονιάς
H έλευση του 2020 είναι πλέον γεγονός οδεύοντας μάλιστα προς τα δεύτερα μισά του πρώτου μήνα. Το νέο έτος μαζί με την καινούργια δεκαετία, έφερε και αρκετές φορολογικές αλλαγές , αλλά επίσης έφερε και κάποιες εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν στην εκπνοή του προηγούμενου έτους.
Μία από τις βασικότερες αλλαγές του νέου έτους έχει να κάνει με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων , όπου μέσω αυτής οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται , λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου.
Η κλίμακα φόρου εισοδήματος να θυμίσουμε ότι διαμορφώνεται ως εξής :
Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ | Φορολογικός συντελεστής (%) |
0-10.000 | 9% , από 22% |
10.001-20.000 | 22% |
20.001-30.000 | 28% , από 29% |
30.001-40.000 | 36% , από 37% |
40.001 - | 44% , από 45% |
Εκτός αυτού έχουμε και την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο , χωρίς να έχουμε εφαρμογή του περιορισμού των τριών τέκνων που εφαρμόζονταν εώς τώρα.
Τις διαφορές στον φόρο της είχαμε αναλύσει και στο προηγούμενο άρθρο «τα οφέλη και οι παγίδες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο» ( link https://www.fpress.gr/oi-eidikoi/story/61242/ta-ofeli-kai-oi-pagides-sto-neo-forologiko-nomosxedio)
Επιπλέον για τα νομικά πρόσωπα θα εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής 24% αντί για το 28% που δεν ίσχυσε ποτέ, ενώ παράλληλα για όσες επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα λάβουν απόφαση το 2020 να μοιράσουν μέρισμα στους εταίρους τους , τότε θα πληρώσουν φόρο μερίσματος 5% , αντί του 10% που ίσχυε το 2019.
Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εφαρμόστηκε η αναδρομική μείωση της προκαταβολής φόρου φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2019 , κατά 5% . Η μείωση απεικονίζεται μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν αυτόματα στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Βέβαια μπορεί η εκκαθάριση να έγινε αυτόματα, όμως ο συμψηφισμός ή η επιστροφή του ποσού μέχρι στιγμής δεν έγινε αυτόματα και έτσι ως φαίνεται θα είναι αναπόφευκτή η επίσκεψη στην Δ.Ο.Υ για τους γνωστούς λόγους. Αυτή είναι μία από τις υποχρεώσεις που φέρνει ως « προίκα» το προηγούμενο έτος στο νέο.
Χαρακτηριστικά σε συνομιλία μας με υπεύθυνη της διαδικασίας μας ειπώθηκε ότι όταν:
- Το σύστημα την ημέρα της τροποποίησης «έβρισκε» υπόλοιπο πληρωτέο του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 ( για παράδειγμα την δόση του Δεκεμβρίου ) , συμψήφιζε αυτόματα το ποσό της διαφοράς. Σε περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος δεν το αντιλήφθηκε και πλήρωσε ολόκληρο το ποσό της δόσης του φόρου εισοδήματος , τότε το ποσό της διαφοράς θα πάει υπέρ είσπραξης, άρα θα πρέπει να το αναζητήσει προς συμψηφισμό ή επιστροφή στην ΔΟΥ .
- Το σύστημα δεν έβρισκε υπόλοιπο φόρου εισοδήματος γιατί ο φόρος εισοδήματος είχε εξοφληθεί ή είχε ενταχθεί σε ρύθμιση , τότε δεν έκανε αυτόματα τίποτα . Το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να αναζητηθεί και να συμψηφιστεί με τις οφειλές που υπάρχουν.
- Δεν υπάρχουν οφειλές θα πρέπει να γίνει η ανάλογη αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ , ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.
Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι όσοι έχουν νομικά πρόσωπα να αναζητήσουν στο taxisnet την νέα εκκαθάριση γνωρίζοντας όμως ότι η διαδικασία δεν αφορά :
- Τα νομικά πρόσωπα που δεν είχαν προκαταβολή στο φορολογικό έτος 2018 , που είχαν δηλαδή ζημιές ή είχαν παρακράτηση μεγαλύτερη του φόρου.
- Τα νομικά πρόσωπα που είχαν προκαταβολή 50% και είναι αυτά που έχουν κάνει έναρξη από το 2016 και μετά.
- Τα φυσικά πρόσωπα.
Επίσης άλλη μία υποχρέωση που αφορά τις επιχειρήσεις έχει να κάνει με τον τρόπο που θα πρέπει να πληρώνουν τα μισθώματα , ώστε να αναγνωρίζεται η δαπάνη. Από 1/1/2020 και μετά οι δαπάνες ενοικίων κάθε είδους (έδρας, υποκαταστημάτων , γραφείων, αποθηκών κλπ. ) θα πρέπει να πληρώνονται με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σε περίπτωση που πληρώνονται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζονται και θα πρέπει να αναμορφώνονται.
Επιπλέον από παλαιότερους νόμους ισχύει ότι θα πρέπει να πληρώνεται με τραπεζικά μέσα πληρωμής κάθε είδους δαπάνη που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών καθαρής αξίας τιμολογίου άνω των 500 ευρώ , καθώς και η μισθοδοσία της επιχείρησης.
Αξίζει κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι ως τραπεζικά μέσα πληρωμής θεωρούνται :
- Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
- Η πληρωμή με χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα ( κάρτα αναλήψεων από ΑΤΜ ).
- Η μεταφορά μέσω e- banking καθώς και η μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.
- Η πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου με την χρήση σχετικής εφαρμογής.
- Η κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό της επιχείρησης που εξέδωσε την απόδειξη- τιμολόγιο.
- Η κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή του μισθωτού υπαλλήλου.
- Η πληρωμή με επιταγή προσωπική ή τραπεζική ή εκχώρηση επιταγής πελάτη.
*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι Λογιστής - Φοροτεχνικός με άδεια Α’ Τάξεως από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι διαχειριστής της φοροτεχνικής εταιρείας Pantelis & Partners Tax and Accounting Specialists και αντιπρόεδρος της επιτροπής φοροτεχνικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ειδικεύεται σε θέματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θέματα κατοίκων εξωτερικού και φορολογίας παγκόσμιου εισοδήματος, φορολογικών ελέγχων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.