Ποιες ρυθμίσεις έρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρηματίες;
Οι φορολογούμενοι που θα δυσκολεύονται από το 2020 να πληρώσουν στην εφορία το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή το ΦΠΑ θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η οποία θα είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με πέναλτι υψηλού τόκου. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
Αν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο θα καθοριστεί σε 5% ετησίως, αν όμως ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο, μπορεί δηλαδή να διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το μάξιμουμ των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
Σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ύψος, δηλαδή του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι θα αποτελεί το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 48 μηνιαίων δόσεων.
Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα ισχύσει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος θα γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα όπως και οι 120 δόσεις, δηλαδή χωρίς έγγραφα. Είναι βέβαιο ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού διότι ελάχιστές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν σε αύτη τη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες προτίμησαν να ενταχθούν στις 120 δόσεις, λόγω τις απλοποιημένης και σύντομης διαδικασίας.
Έτσι λοιπόν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού θα ισχύσει το οποίο θα γίνεται χωρίς κανένα χαρτί και θα αφορά εκτός από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Δεν θα είναι το κούρεμα δυνητικό, ούτε θα εξαρτάται από καμιά έκθεση κανενός ορκωτού λογιστή. Ένας υπολογιστής θα βγάζει τα στοιχεία για την περιουσία, τα χρήματα, τα χρέη, το κούρεμα που χρειάζεται και τις δόσεις. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να επιτύχει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός θα πρέπει να μην έχει αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους .
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)