Μπορεί ο εργοδότης να ανακαλέσει την απόλυσή μου;
Το έγγραφο της απόλυσης, αφότου παραληφθεί από το μισθωτό, δεν επιτρέπεται να ανακληθεί από τον εργοδότη. Η ανάκληση έχει νομική ενέργεια, μόνο αν περιέλθει στο μισθωτό πριν ή συγχρόνως με την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Η μεταγενέστερη δηλαδή, ανάκληση δε μπορεί πλέον, να ανατρέψει την άμεση διαπλαστική ενέργεια της καταγγελίας.
Ο λόγος για τον οποίο η ανάκληση δεν έχει νομική σημασία, είναι ότι, η νομική κατάσταση του μισθωτού μεταβάλλεται με τη συντέλεση της απόλυσης, εφόσον με αυτήν καταργείται η έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου και του εργοδότη. Έτσι, αποκτώνται από το μισθωτό δικαιώματα και αξιώσεις, τις οποίες έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει.
Μόνο σε περίπτωση που συγκατατίθεται ο απολυόμενος μισθωτός, είτε ρητά είτε σιωπηρά, είναι επιτρεπτή η ανάκληση της καταγγελίας της εργασιακής σύμβασης και η επιστροφή του στην εργασία. Σιωπηρή συμφωνία υπάρχει π.χ. όταν ο εργαζόμενος, μετά την καταγγελία, εξακολουθεί να παρέχει την εργασία του χωρίς να αντιτίθεται ο εργοδότης. Δηλαδή, χωρίς τη συναίνεση του μισθωτού η ανάκληση δεν μπορεί να ανατρέψει τα έννομα αποτελέσματα που προήλθαν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Κατά κανόνα, η δήλωση του εργοδότη ότι ανακαλεί την καταγγελία περιέχει πρότασή του για συνέχιση της σύμβασης με τους ίδιους όρους εργασίας. Επομένως, συνεχίζεται η καταγγελθείσα σύμβαση, αφού με την ανάκληση αίρεται αναδρομικά η δήλωση της καταγγελίας και θεωρείται ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση λύσης της ήδη λειτουργούσας εργασιακής σχέσης. Η δε ανάκληση επέχει θέση σιωπηρής ανανέωσης.
Προειδοποίηση απόλυσης και ανάκληση
Ανάκληση της απόλυσης συναντάται και στις περιπτώσεις της απόλυσης με προειδοποίηση. Κατά το χρονικό διάστημα δηλαδή, που μεσολαβεί από την προειδοποίηση μέχρι την ημερομηνία λύσης της σύμβασης εργασίας, ο εργοδότης δύναται οποτεδήποτε να υπαναχωρήσει της απόφασής του να απολύσει το μισθωτό, εφόσον η απόλυση πραγματικά δεν έχει στο μεταξύ συντελεστεί.
*Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει πολύχρονη εμπειρία και πείρα συμβουλεύοντας δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Επιχειρήσεις σε εργασιακά θέματα. Διατέλεσε Σύμβουλος σε τρία Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπήρξε επί έτη ενεργό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Μεσολαβήτης, Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε). Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων και σε εφημερίδες.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://dikigorosergatologos.gr