Γιατί πρέπει να έρθει η ώρα των... συνεπών

Γιατί πρέπει να έρθει η ώρα των... συνεπών

Είναι πάγιο το αίτημα από τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι παρά την οικονομική στενότητα της κρίσης συνέχισαν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, να δοθεί και για αυτούς κάποια επιβράβευση από τις τράπεζες. Εύκολα θα μπορούσαν οι Τράπεζες να δημιουργήσουν προϊόντα για τους συνεπείς, στα οποία θα προβλέπεται  ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου ή εναλλακτικά πάγωμα της δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθούν ανάσες σε ένα περιβάλλον ακραίας υπερφορολόγησης και ασήκωτων ασφαλιστικών εισφορών.

Μελετώντας τα δανειακά προϊόντα, την πρωτοκαθεδρία έχουν τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στο 62% των δανειοληπτών και ακολουθούν τα καταναλωτικά με το αισθητά μικρότερο ποσοστό 24,98%, ενώ βλέπουμε οτι οι Τράπεζες ακόμα κρατούν αντιστάσεις για την επιβράβευση των συνεπών.

Μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί απο κάποιες τράπεζες μόνο το µοντέλο τιµολόγησης για τους συνεπείς που αφορά το ύψος επιτοκίου για μελλοντικά δάνεια και όχι για όσα έχουν ήδη λάβει, στο οποίο λαμβάνεται υπόψη το συνολικό προφίλ και η συµπεριφορά του κάθε δανειολήπτη, επιβραβεύοντας µε χαµηλότερο επιτόκιο τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και πάλι η επιβράβευση αυτή είναι χαμηλή σε σχέση με την εικόνα του συγκεκριμένου δανειολήπτη.

Επειδή λοιπόν βλέπουμε οτι έχουν αρχίσει οι επενδύσεις στα ακίνητα, διότι καθημερινά αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων λόγω του μεγάλου αριθμού των airbnb , η εικόνα στην αγορά ακινήτων αλλάζει, µε τις επενδύσεις σε ακίνητα να προσεγγίζονται πλέον ως αποδοτικότερες σε σχέση, για παράδειγµα, µε τις προθεσµιακές καταθέσεις, ενώ οι χαµηλές τιµές καθιστούν τα ακίνητα ελκυστική επένδυση.

Ενόψει αυτής της πραγματικής κατάστασης είναι αναγκαία η επιβράβευση των συνεπών με χαμηλά επιτόκια ενώ ταυτόχρονα για όσους έχουν λάβει δάνεια και έχουν φανεί όλα αυτά τα χρόνια συνεπείς να μειωθεί το επιτόκιο που πληρώνουν και ταυτόχρονα να δίδεται η δυνατότητα παγώματος μέρους του δανείου, ώστε να δοθεί το κίνητρο και σε μη συνεπείς που δεν αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία να πληρώνουν την δόση τους ώστε να λάβουν οφέλη απο τις Τράπεζες και έτσι να μειωθεί και το ποσοστό των κόκκινων δανείων.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ