UBS: Oι συνέπειες για τις εκλογές από την επίθεση στον Τράμπ - Τι να προσέξουν οι επενδυτές

UBS: Oι συνέπειες για τις εκλογές από την επίθεση στον Τράμπ - Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Η επίθεση κατά του Τραμπ περιέπλεξε μια ήδη ταραχώδη εκλογική περίοδο στις ΗΠΑ

Ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στην ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο προσθέτει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Donald Trump, σύμφωνα με τη UBS. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι σε πρώτη φάση, η δυναμική της προεκλογικής καμπάνιας θα αλλάξει, καθώς οι συγκεντρώσεις θα είναι πιο ελεγχόμενες για λόγους ασφαλείας και τα μηνύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Πάντως, ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί πιθανότερο σενάριο (με 45%) το λεγόμενο «Red Sweep», δηλαδή τη νίκη του Trump σε συνδυασμό με ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές να μην κάνουν μεγάλες αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους, ως απάντηση στις προεκλογικές εξελίξεις, εν αναμονή του ενός ή του άλλου εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως σημειώνει η UBS, η απόπειρα δολοφονίας έρχεται σε μια εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή στην πολιτική των ΗΠΑ, με την προεκλογική περίοδο να χαρακτηρίζεται από έντονη ρητορική, σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων, το οποίο οδήγησε σε αύξηση του προβαδίσματος του Trump στις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, οι απόπειρες δολοφονίας κατά προέδρων ή υποψηφίων δεν είναι ασυνήθιστες στην ιστορία των ΗΠΑ. Τέσσερις εν ενεργεία πρόεδροι και ένας υποψήφιος έχουν δολοφονηθεί, με τον Ronald Reagan να γίνεται το 1981 ο πιο πρόσφατος εν ενεργεία πρόεδρος που τραυματίστηκε σε απόπειρα δολοφονίας.

Τι γίνεται τώρα

Βραχυπρόθεσμα, η UBS εκτιμά ότι η προεκλογική δραστηριότητα θα μειωθεί, καθώς θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας και θα επανεξεταστούν τα μηνύματα της καμπάνιας.

Καθώς το στρατόπεδο του Joe Biden έχει ήδη διακόψει τις διαφημίσεις, ο οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές στην προεκλογική περίοδο θα επηρεάσουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και τη δυναμική της εκστρατείας.

Ως προς το βασικό ερώτημα του πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων η απόπειρα δολοφονίας, η UBS θυμίζει ότι ο πρόεδρος Reagan είδε μια άμεση αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την επίθεση σε βάρος του το 1981, αν και το «κύμα» υποστήριξης υποχώρησε μέσα σε τρεις μήνες μετά το περιστατικό.

Έπειτα από το ντιμπέιτ Biden/Trump, η UBS είχε αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για τις εκλογές, δίνοντας πιθανότητες 45% στο Red Sweep, 30% σε νίκη του Biden με διχασμένο Κογκρέσο, 15% σε νίκη Trump με διχασμένο Κογκρέσο και 10% σε ένα «Blue Sweep».

Προς το παρόν, ο οίκος διατηρεί αυτά τα εκλογικά σενάρια.

εκλογικού σεναρίου.

Επενδυτικές συστάσεις

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ προσθέτει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια ήδη ταραχώδη εκλογική περίοδο. Κατά τη UBS οι επενδυτές δεν πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές χαρτοφυλακίου ως απάντηση στις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας ή εν αναμονή κάποιου συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος, και αυτό ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση.

Οι επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την πιθανότητα αυξημένης αστάθειας της αγοράς και να μειώσουν την έκθεση στην πολιτική αβεβαιότητα μπορούν να εξετάσουν τις ακόλουθες στρατηγικές:

  • Στις μετοχές, οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται την έκθεση σε μεμονωμένες μετοχές και τομείς που θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών, ο οποίος πιθανότατα θα υποφέρει από υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.
  • Για να διαχειριστούν πιθανή αστάθεια που σχετίζεται με τις εκλογές, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμυντικές δομημένες επενδυτικές στρατηγικές, όπως προσεγγίσεις διατήρησης κεφαλαίου ή απόδοσης για μετοχές ευαίσθητες στις εκλογές ή κυκλικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και τα χρηματοοικονομικά.
  • Στο σταθερό εισόδημα, η UBS συστήνει ποιοτικά ομόλογα. Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας εάν αυξηθούν οι ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ.
  • Σε νομίσματα και εμπορεύματα, προτείνει το ασφαλές ελβετικό φράγκο και τον χρυσό. Πιστεύουμε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα ανοίγματα σε νομίσματα ευαίσθητα στους εμπορικούς κινδύνους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γουάν και του μεξικανικού πέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ