Axia: Τι φέρνει για το χρηματιστήριο η επενδυτική βαθμίδα - Πώς «βλέπει» την αγορά μετοχών

Axia: Τι φέρνει για το χρηματιστήριο η επενδυτική βαθμίδα - Πώς «βλέπει» την αγορά μετοχών

Νέες εισαγωγές, ενίσχυση των αποτιμήσεων και περαιτέρω αύξηση στον τζίρο

Στις πολύ καλές επιδόσεις που κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το πρώτο τρίμηνου έτους, αναφέρεται σε ανάλυσή της η Axia Research, υπογραμμίζοντας ότι η απόδοση του δίνει μια εικόνα του ΧΑ στο μέλλον καθώς η αγορά ετοιμάζεται να ανακτήσει το καθεστώς της «αναπτυγμένης αγοράς».

Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη για άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είναι πιθανό η χώρα να κινηθεί προς την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες, γράφουν οι αναλυτές της Axia και προτρέπουν τους επενδυτές να επικεντρωθούν στην αυξημένη ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (ADV) που παρατηρήθηκε μετά τις πρώτες εθνικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας ρεκόρ στις 22 Μαΐου.

«Αυτοί οι όγκοι, μαζί με υψηλότερες αποτιμήσεις στην αγορά, θα συνοδευτούν από εταιρικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των IPOs, καθώς η μετάβαση του ΧΑ σε αναπτυγμένη αγορά λειτουργεί ως καταλύτης για την ανατίμηση» γράφει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι η σύγκλιση με άλλα χρηματιστήρια αναμένεται να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση και τον δείκτη ταχύτητας μετοχών του ΧΑ (share velocity) .

Στην έκθεση επισημαίνει ότι ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η μετάβαση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς.

Αυτά τα αποτελέσματα [του ά τριμήνου] είναι μόνο η αρχή, καθώς αναμένονται υψηλότερες αναμενόμενες ADV και εταιρικές ενέργειες.

Μετά τη θετική έκβαση του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, η Ελλάδα αναμένεται να απολαύσει άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και πολιτικών υπέρ των επενδύσεων. Αυτή η τροχιά αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Αν και η αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένο καθεστώς ενδέχεται να διαρκέσει επιπλέον 12-24 μήνες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η δυναμική της αγοράς τείνει να προτοποθετηθεί, με αποτέλεσμα αυξημένους όγκους συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες.

Κατόπιν αυτών, η αναβάθμιση του Χ.Α θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

Αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ: Το ΧΑ, από το 2022, είχε χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (ως % ΑΕΠ) έναντι ομότιμων σε λιγότερο από 30%. Ωστόσο, αυτό είναι τώρα ήδη πιο κοντά στο 40%. Το καθεστώς IG, σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα ενίσχυε την υφιστάμενη εταιρική αποτίμηση και θα δημιουργούσε επίσης τη νέα γενιά εισηγμένων οντοτήτων. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ως ποσοστό του υψηλότερου ΑΕΠ) σε τουλάχιστον 45% μετά το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia.

Αύξηση της κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών (share velocity): Το Χ.Α. κατέγραψε χαμηλότερη του μέσου όρου κυκλοφοριακή ταχύτητα μετοχών, τα τελευταία χρόνια (λιγότερο από 30% το 3022), αλλά το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμάται ότι θα αυξήσει θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και θα δημιουργήσει υψηλότερους όγκους για τις επιχειρήσεις (η ρευστότητα γεννά ρευστότητα) .

Τα αποτελέσματα

Η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 17,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα καθαρά έσοδα μετά από φόρους, ανήλθαν στα 3,33 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε 11,7 εκατ., έναντι 9,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,2%.

Το 66% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή 1,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήτοι αύξηση 30,7%. Το υπόλοιπο 34% του κύκλου εργασιών παρέμεινε αμετάβλητο και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υπηρεσίες σε τρίτους.

Αυξημένες οι ημερήσιες συναλλαγές

Σημειώνεται πως κατά το α’ τρίμηνο του 2023 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,5 εκατ. αυξημένη κατά 21,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022 (92,9 εκατ.) και η μέση κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς αυξήθηκε κατά 8,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του α’ τριμήνου του 2022 (71,9 δισ. έναντι 66,6 δισ.). Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2023 αυξημένος κατά 19,9% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ