Η ομολογία Ρεν για έγκλημα εκ προμελέτης και η συνέργεια της κυβέρνησης Παπανδρέου
Σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν Χουντή απάντησε ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη».
Μόνο που αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι έδωσαν όλο το χρόνο να ξεφορτωθούν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν και την ίδια στιγμή φορτώνονταν ομόλογα η ΕΚΤ και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες αλλά και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Ποιος δεν θυμάται άραγε ότι το ΤΤ αλλά και άλλες τράπεζες στις αρχές της κρίσης αγόραζαν ομόλογα; Και φυσικά ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι κανένας σώφρων τραπεζίτης δεν θα αγόραζε ομόλογα αν δεν υπήρχε κυβερνητική εντολή εκείνη την περίοδο. Ειδικά μάλιστα στις τράπεζες που ελέγχονταν από το κράτος είναι προφανές ότι δεν μπορούσαν να αγνοήσουν κυβερνητικές εντολές.
Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη για τα όσα ακολούθησαν και πλήρωσαν το λογαριασμό του κουρέματος κυρίως οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου η οποία συνήργησε στην πολιτική της ΕΕ. Γιατί αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν καταλάβαινε τι έκανε θα πρέπει να αποδώσει το χαρακτηρισμό της επικίνδυνης βλακείας.
Ήταν όμως βλακεία της κυβέρνησης Παπανδρέου η υποχώρηση στις επιλογές των εταίρων μας να δημιουργήσουν καταστροφικό περιβάλλον για τις τράπεζες το οποίο έφερε το δανεισμό των 50 δις Ευρώ αλλά και την τραγική εικόνα των ασφαλιστικών οργανισμών που μεταφράζεται σε δραστικές περικοπές συντάξεων και παροχών; Δεν όφειλε κατά τον ίδιο τρόπο που προστάτεψαν οι ευρωπαίοι τις τράπεζές τους αλλά και τα ασφαλιστικά τους ταμεία που είχαν ελληνικά ομόλογα να προστατέψει και τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία;
Ο ισχυρισμός βέβαια του κυρίου Ρεν ότι η καθυστέρηση στο κούρεμα έγινε για να μη μεταδοθεί η κρίση κατ ουσίαν δεν είναι αληθής. Γιατί θα μπορούσαν οι ευρωπαίοι αντί να δίνουν δάνεια στην Ελλάδα να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, τις ελάχιστες που θα είχαν πρόβλημα με το ελληνικό χρέος. Αλλά δεν ήθελαν. Ήθελαν να πληρώσουμε αποκλειστικά και μόνο το λογαριασμό εμείς και οι φορολογούμενοί τους αντί να σκεφτούν το πολύ απλό ότι οι τράπεζές τους αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα πήραν ρίσκο και πρέπει να το αναλάβουν αντί να το αναλαμβάνουν οι έλληνες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ