Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank): Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελείωσε – Η Γερμανία θα ανακάμψει
Οι ενεργειακές ανησυχίες έχουν «τελειώσει» στη Γερμανία και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει την έμφυτη τάση να ανακάμψει από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος της Bundesbank, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο CNBC, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Η γερμανική οικονομία απέδειξε πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, καθώς η προσαρμοστικότητα της βιομηχανίας είναι υψηλή και η ενεργειακή κρίση λίγο – πολύ έχει επιλυθεί. Έτσι, είχαμε μια πραγματικά ανήσυχη κατάσταση στο παρελθόν, αλλά τώρα αυτό έχει τελειώσει. Οι προοπτικές είναι θετικές» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Το ΔΝΤ, στις τελευταίες προβλέψεις του, εκτίμησε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το 2024 εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,1%.
Στο δ’ τρίμηνο του δ’ 2022 το γερμανικό ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 0,4%, ενώ νέα μείωση αναμένεται και στο α’ τρίμηνο του 2023, κάτι που σημαίνει ότι η Νο.1 οικονομία της Ευρώπης θα βρίσκεται και επισήμως σε τεχνική ύφεση.
Ωστόσο, τα αρνητικά νέα τελειώνουν εδώ, σύμφωνα με τον Νάγκελ. Η Γερμανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη διαφοροποίηση των ροών φυσικού αερίου και έχει γεμίσει τις αποθήκες ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη για τον επόμενο χειμώνα.
«Η γερμανική βιομηχανία έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και θα επιστρέψουμε στα προ-πανδημίας επίπεδα» τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Ειδική αναφορά έκανε και στο πρόβλημα των τιμών, εξηγώντας ότι ο επίμονα υψηλός «δομικός» πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων) καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ας σημειωθεί ότι ο Νάγκελ θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης, θεωρούμενος υπέρμαχης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία αποσκοπεί στην αναχαίτιση του πληθωρισμού. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας.