Γαλλία: Oι απεργίες αλλάζουν τα σχέδια συντήρησης των πυρηνικών αντιδραστήρων

 Γαλλία: Oι απεργίες αλλάζουν τα σχέδια συντήρησης των πυρηνικών αντιδραστήρων

Η EDF εκτιμάται ότι θα επιτύχει παραγωγή 296 TWh φέτος

 

Οι απεργίες στη Γαλλία επηρεάζουν τα σχέδια συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς της EDF, περιορίζοντας την παραγωγή όπως ακριβώς η εταιρεία ελπίζει να ανακάμψει από το χαμηλό της παραγωγής 34 ετών πέρυσι.
Τουλάχιστον 14 πυρηνικοί αντιδραστήρες στον στόλο των 56 της EDF σημείωσαν κάποια καθυστέρηση επηρεάζοντας τα σχέδια συντήρησής τους, σύμφωνα με στοιχεία από την ένωση CGT.
Η Γαλλία βρίσκεται σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν από τις αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Για την EDF, αυτό σήμαινε ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2023 ήταν ακόμη χαμηλότερη από πέρυσι, όταν διέθετε τμήματα αντιδραστήρων εκτός σύνδεσης για επισκευές και ελέγχους για ρωγμές λόγω διάβρωσης λόγω καταπόνησης.

Αυτοί οι παράγοντες συνέτειναν την καθυστέρηση στην τακτική συντήρηση λόγω της πανδημίας COVID-19.

Την Παρασκευή, η μέση ωριαία πυρηνική διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους μειώθηκε κατά περίπου 4% στα 44 γιγαβάτ (GW) από 46 GW τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν οι απεργίες, έδειξε η ανάλυση του ICIS.


Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι πιο έντονος το καλοκαίρι, με τη διαθεσιμότητα έως τον Ιούνιο να μειώνεται κατά περίπου 9% στα 39 GW από 43 GW, πρόσθεσαν.
Εάν η μέση διαθεσιμότητα μειωθεί κατά άλλα 8 GW φέτος, ο ελάχιστος στόχος παραγωγής της EDF στις 300 τεραβατώρες (TWh) θα γίνει πρόκληση, δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv, Nathalie Gerl.

Η Refinitiv εκτιμά ότι η EDF θα επιτύχει παραγωγή 296 TWh φέτος.

Η τρέχουσα μείωση της διαθεσιμότητας ισοδυναμεί μέχρι στιγμής με περίπου 1% μείωση παραγωγής για ολόκληρο το έτος, ή 3 έως 4 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICIS.

Η εκπρόσωπος της CGT, Virginie Neumayer, δήλωσε ότι οι στόχοι παραγωγής της EDF ήταν «φιλόδοξοι ή ακόμη και πολύ αισιόδοξοι», σημειώνοντας ότι απαιτούν ένα τεράστιο σχέδιο πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάβρωσης από το στρες που βρέθηκε στους αντιδραστήρες της στα τέλη του 2021.


«Η αποδιοργάνωση που προκαλείται από τις αλλαγές χρονοδιαγράμματος είναι επομένως πολύπλοκη στη διαχείριση και θα γίνει αισθητή με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Η γαλλική οργάνωση πυρηνικής ασφάλειας ASN ζήτησε από την EDF να αναθεωρήσει το πρόγραμμα συντήρησής της λόγω νέων ρωγμών που ανακαλύφθηκαν αυτόν τον μήνα σε ορισμένους αντιδραστήρες.

Η γαλλική σύμβαση βασικού φορτίου του πρώτου τριμήνου του 2024, ένδειξη εμπιστοσύνης της αγοράς στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη των τελευταίων ρωγμών και την έναρξη των καθυστερήσεων συντήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ