Έκθεση κόλαφος της Human Rights Watch: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες

Έκθεση κόλαφος της Human Rights Watch: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες

Στην αναφορά της η ΜΚΟ Human Rights Watch καταγγέλλει την Τουρκία για εκατοντάδες βίαιες επιστροφές Σύρων προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων, πίσω στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

Έκθεση καταπέλτης της Human Rights Watch για την Τουρκία! «Δε συνιστά ασφαλή χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες», υπογραμμίζει η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Στην αναφορά της η Human Rights Watch καταγγέλλει την Τουρκία για εκατοντάδες βίαιες επιστροφές Σύρων προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων, πίσω στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν βίαιες επιστροφές προσφύγων στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch.

Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τούς συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στον δρόμο, τους κρατούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, τους χτύπησαν και κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία όπου, επίσης, υπέστησαν ξυλοδαρμό και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου.

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Χάρντμαν.

«Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων…», πρόσθεσε η ίδια.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch ζητά από τον Οργανισμό για το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσει μία νέα έκθεση Χώρας Προέλευσης για την Τουρκία και παράλληλα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός αναφοράς να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων και για τα τουρκικά κέντρα απομάκρυνσης δεν συμβάλλει ή διαιωνίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα η οποία καλείται να επανεξετάσει το θέμα της ασφαλούς τρίτης χώρας, σχετικά με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ