Μπορέλ: Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών
Τα τελευταία 20 χρόνια η ΕΕ έχει οργανώσει περισσότερες από 30 αποστολές και επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της με στόχο την ειρήνευση, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας.
«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αυξήσουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία» έγραψε ο Ζοσέπ Μπορέλ στο μπλογκ του.
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιλογές τους για τη συγκρότηση μιας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων στη σύνοδο που θα έχουν στις 29-30 στην Πράγα, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αυξήσουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία» έγραψε ο Ζοσέπ Μπορέλ στο μπλογκ του, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή. «Θα το συζητήσουμε (…) στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και το θέμα της βίζας για τους Ρώσους πολίτες και μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ιδέα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και την Δευτέρα, εξηγώντας ότι δεν θα υλοποιηθεί στην Ουκρανία αλλά στις γειτονικές χώρες. Τα τελευταία 20 χρόνια η ΕΕ έχει οργανώσει περισσότερες από 30 αποστολές και επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της με στόχο την ειρήνευση, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Πρόσφατα ξεκίνησε μια εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη.
Ο Μπορέλ είπε ότι Ουκρανοί στρατιώτες ήδη εκπαιδεύονται στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Βρετανία και τη Γαλλία – μεταξύ άλλων μαθαίνουν και τον χειρισμό των όπλων με τα οποία εξοπλίζουν αυτές οι χώρες την Ουκρανία για να την βοηθήσουν στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. «Φαίνεται λογικό ότι ένας πόλεμος που συνεχίζεται και μοιάζει ότι θα διαρκέσει χρειάζεται προσπάθεια όχι μόνο σε υλικό ανεφοδιασμό αλλά επίσης στην εκπαίδευση και την οργάνωση του στρατού», πρόσθεσε.