Σολτς από Νταβός: «Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής... να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο»
Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να υπαγορεύσει τους όρους της ειρήνης, τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την Πέμπτη την χωρίς συμβιβασμούς υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία, στο κλείσιμο του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής», είπε ο Σολτς. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο του - και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα τον κερδίσει», συνέχισε.
Η προοπτική η Ρωσία να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία φαίνεται λιγότερο πιθανή από ό,τι στην αρχή του πολέμου χάρη στις ουκρανικές δυνάμεις και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, είπε επίσης ο Σολτς, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δεν θα διαπραγματευτεί σοβαρά την ειρήνη παρά μόνο όταν θεωρήσει ότι δεν μπορεί να σπάσει τις άμυνες της Ουκρανίας. Μάλιστα, ο Σολτς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να υπαγορεύσει τους όρους της ειρήνης.
Ο Σολτς κατηγόρησε τη Ρωσία για «ιμπεριαλισμό» και υποστήριξε ότι στην Ουκρανία διακυβεύεται ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα. «Μια πυρηνική δύναμη ενεργεί σαν να έχει το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα», είπε προσθέτοντας ότι η νίκη για τη Ρωσία θα σημαίνει επιστροφή σε έναν κόσμο στον οποίο η ισχύς είανι το σωστό. Ο Πούτιν, υποστήριξε, προσπαθεί «να μας γυρίσει πίσω σε μια εποχή που ο πόλεμος ήταν ένα κοινό πολιτικό εργαλείο».
Το Κίεβο θα καλωσορίσει τιν σκληρό τόνο του Γερμανού καγκελάριου, σχολιάζουν οι Finanacial Times, εξηγώντας πως η Ουκρανία βλέπει τη Γερμανία ως τον αδύναμο κρίκο στον συνασπισμό της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας. Ωστόσο, η αυστηρή γλώσσα είναι απίθανο να καθησυχάσει εντελώς τους επικριτές της Γερμανίας.
Στα παρασκήνια στο Νταβός, Ουκρανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί υποστήριξαν ότι η Γερμανία άργησε πολύ να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν φαίνεται πρόθυμη να παραδώσει τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία.
Ο Σολτς, από την άλλη, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και να επιταχύνει τις κινήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία παραδίδει πλέον όπλα σε εμπόλεμη ζώνη για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε νέες δεσμεύσεις για τον εφοδιασμό όπλων στην Ουκρανία.