Ρώσος στρατηγός: Θέλουμε όλη τη νότια Ουκρανία

Ρώσος στρατηγός: Θέλουμε όλη τη νότια Ουκρανία

Η Ρωσία θα επιχειρήσει να αποκτήσει όλο τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και να φτάσει ως την περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Στόχος της Ρωσίας είναι να αποκόψει πλήρως την Ουκρανία από την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και να αποκτήσει τον έλεγχο της παράκτιας ζώνης για να φτάσει ως την Υπερδνειστερία.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ρώσος στρατηγός Ρουσταμ Μινακάγιεφ, ωστόσο δεν είναι σαφές αν οι απόψεις του εκφράζουν και εκείνες του Κρεμλίνου ή της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης που έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της όμως δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος. Επισήμως αποτελεί τμήμα της Μολδαβίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή κατοικεί ρωσόφωνος πληθυσμός, ενώ μετά από αιματηρές συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τη δεκαετία του '90 και μετά από σχετική συμφωνία, σταθμεύει στην Υπερδνειστερία ομάδα 1.500 Ρώσων στρατιωτών.

Αν οι δηλώσεις του Μινκάγιεφ εκφράζουν τις ρωσικές προθέσεις, αυτό σημαίνει πως στο προσεχές διάστημα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν προς την Οδησσό. Τυχόν κατάληψη της ιστορικής πόλης από τους Ρώσους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ηπειρωτική χώρα χωρίς καμία πρόσβαση στη θάλασσα, γεγονός που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και διεθνώς, δεδομένου του ρόλου που παίζει η Ουκρανία στην εξαγωγή σιτηρών σε όλο τον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ