Κίνα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Σαγκάης απ' το σκληρό lockdown - Ουρλιάζουν στα μπαλκόνια (vid)
Οι άνθρωποι στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας ξεμένουν από τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πολλοί φέρεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνα
Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μπει σε ολικό lockdown εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που έχει φέρει μεγάλο αριθμό κατοίκων στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης.
Οι άνθρωποι στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας ξεμένουν από τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πολλοί φέρεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Εχουν φτάσει στο σημείο να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και να ουρλιάζουν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Στην Σαγκάη επιβλήθηκε lockdown στις 28 Μαρτίου. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές την Κυριακή, μέσα σε 24 ώρες είχαν επιβεβαιωθεί 1.006 μολύνσεις και 24.000 ασυμπτωματικοί ασθενείς σε 26 εκατομμύρια πληθυσμού. Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το κλιμακωτό lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου, αφήνοντας πολλούς κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης απροετοίμαστους να μείνουν επ' αόριστον στο σπίτι, στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.
Βίντεο που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους της Σαγκάης να παραπονιούνται για έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης. Αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να ουρλιάξουν από θυμό. Σε ορισμένες περιοχές της Σαγκάης, η τεταμένη κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ξέσπασαν ταραχές. Τα βίντεο έδειχναν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να φωνάζει συνθήματα και να επιτίθεται σε αξιωματούχους που φοράνε προστατευτικές στολές, πριν λεηλατήσει ένα σούπερ μάρκετ.
Lockdown στη Σαγκάη: Ανησυχία από διεθνείς οργανώσεις
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία. «Η χρήση της λέξης lockdown μπορεί να είναι αρκετά ανακριβής όταν χρησιμοποιείται στην Κίνα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η Maya Wang, ανώτερη ερευνήτρια στο Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι δεν καταγράφει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Αν είστε φτωχοί ή έχετε αναπηρίες ή είστε ηλικιωμένοι, συχνά μπορεί να αποκλείεστε από βασικούς πόρους ή να μην γνωρίζετε για αυτούς τους πόρους. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ τρομερές», είπε ο Wang, σχολιάζοντας αναφορές ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του lockdown αφού δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.
Το lockdown στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο μετά το «σφράγισμα» της Γουχάν πριν από δύο χρόνια, είναι η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να πετύχει την περίφημη στρατηγική «zero covid».
Πηγή: reader.gr