Πέθανε ο ηγέτης της ρωσικής ακροδεξιάς Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι

Πέθανε ο ηγέτης της ρωσικής ακροδεξιάς Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι

Ο Ζιρινόφσκι, που έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια, ηγείτο του ακροδεξιού "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας" και ήταν γνωστός για τις αντιδυτικές "κορώνες" των ομιλιών του.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, πέθανε την Τετάρτη μετά από σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ζιρινόφσκι, που έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια, ηγείτο του ακροδεξιού "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας" και ήταν γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τις προκλητικές δηλώσεις του και τις αντιδυτικές "κορώνες" των ομιλιών του.

O αρχηγός της ρωσικής ακροδεξιάς ήταν μοναρχικός και οπαδός της δυναστείας των τσάρων Ρομανόφ, ενώ υποστήριζε κρατικιστικές θέσεις στην οικονομία και τις αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης.

Υπερεθνικιστής και λαϊκιστής, ο Ζιρινόφσκι θεωρείτο κομμάτι της "συστημικής αντιπολίτευσης" στη Ρωσία και γενικά πιστός στο καθεστώς του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Θεωρούσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τους βασικούς εχθρούς της Ρωσίας στο εξωτερικό, ενώ υποστήριζε με θέρμη την "αποκατάσταση" των "ιστορικών συνόρων" της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με την ένταξη στη Ρωσία της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, των χωρών της Κεντρικής Ασίας και της Υπερκαυκασίας.

Είχε δεσμευθεί να "εκτελέσει" τους πολιτικούς του αντιπάλους εάν εκλεγόταν πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ είχε εκφράσει την άποψη ότι ο αρχηγός του ρωσικού κράτους θα έπρεπε να μην ονομάζεται "πρόεδρος", αλλά "Ανώτατος Κυβερνήτης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ