ΗΠΑ: Σε νέα φάση μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ’ αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση.
Σε νέες εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την θεώρηση ότι η Μόσχα εισέρχεται σε νέα φάση πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε η Ουάσιγκτον με συνέντευξη Τύπου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν .
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για έφοδο επικεντρωμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ’ αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση.
Κατά τον κ. Σάλιβαν , η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».
Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούκα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, διευκρίνισε, ότι θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.
Μετά από αρκετούς γύρους μέτρων, πλέον μένουν παρά λίγες επιλογές στους δυτικούς, πέραν της περιστολής των πωλήσεων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, οι οποίες προς το παρόν έχουν μείνει πρακτικά αλώβητες.
Εκτός των οικονομικών κυρώσεων ο Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκε και «άλλες ανακοινώσεις για τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας τις προσεχείς ημέρες» στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως οι προμήθειες μπορεί να προέλθουν από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από άλλες χώρες.
Μίλησε για «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα του πυροβολικού και συστήματα παράκτιας άμυνας», υπογραμμίζοντας πως πλέον, οι παραδόσεις όπλων και υλικού στον ουκρανικό στρατό εκτυλίσσονται «με ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ».
Πέρα από το οικονομικό και το στρατιωτικό πεδίο απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να δοθεί επίσης στο πεδίο της διεθνούς δικαιοσύνης, κρίνει η Ουάσινγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Μπούκα απάντησε πως «πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία» και «θα χρειαστεί να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες» προκειμένου να διεξαχθεί «δίκη για εγκλήματα πολέμου» και επανέλαβε την κατηγορία του για τον Ρώσο Πρόεδρο ότι πράγματι είναι εγκληματίας πολέμου.
Ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο –οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτό– είναι «ένας» από τους μηχανισμούς όπου μπορούν να δικάζονται εγκλήματα πολέμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «κι άλλοι μηχανισμοί».
Η Μόσχα απο την πλευρά της, δια του Σεργκέι Λαβρόφ, διαψεύδει τις καταγγελίες Ζελένσκι για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα και στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Κάνει λόγο για “σκηνοθεσία” που προορίζεται για τα μέσα ενημέρωσης.