Ρωσική υποχώρηση από τη βόρεια Ουκρανία

Ρωσική υποχώρηση από τη βόρεια Ουκρανία

Για υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο κάνουν λόγο Ουκρανοί και Δυτικοί.

Για μεγάλες μάχες που έρχονται έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του, ενώ οι Ρώσοι φαίνεται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και να επικεντρώνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί από το αεροδρόιο του Χοστόμελ το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Κίεβο και στο οποίο εκδηλώθηκαν σφοδρές μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου φαίνεται να επικεντρώνεται ο ρωσικός σχεδιασμός, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ορισμένα χωριά και έχουν υπό τον έλεγχό τους έναν αυτοκινητόδρμο που οδηγεί στο Χάρκοβο, αφού όμως προηγήθηκαν σκληρές μάχες με τους Ρώσους.

Στο μεταξύ Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την προστασία των αμάχων της Μαριούπολης και την ασφαλή αποχώρησή τους από την πόλη. Οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Την ίδια στιγμή η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει πως 4 εκατ. Ουκρανοί έχουν ζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και άλλοι 6,5 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές μέσα στην Ουκρανία. Παράλληλα οι πολωνικές αρχές ανέφεραν πως αρκετοί Ουκρανοί επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα τους. Υπολογίζεται πως τα σύνορα με κατεύθυνση την Ουκρανία διέσχισαν το τελευταίο διάστημα περίπου 400.000 Ουκρανοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ