Σφυροκόπημα των ουκρανικών πόλεων από τους Ρώσους

Σφυροκόπημα των ουκρανικών πόλεων από τους Ρώσους

Έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 23/3 θα διαρκέσει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, όπου σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις πόλεις-κλειδιά να δέχονται ανηλεείς βομβαρδισμούς και επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και άμαχοι. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μαραθώνιος διπλωματικών συνομιλιών για την επίλυση της σύρραξης, χωρίς όμως να έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής.

Έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 23/3 θα διαρκέσει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, όπου σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο Ευτυχία Πενταράκη τα ξημερώματα της Τρίτης (22/3) ήχησαν δυο φορές οι σειρήνες, ενώ στις 7 το πρωί ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πόλης ο εθνικός ύμνος.
Οι αρχές της Ζαπορίζια ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν με όλμους λεωφορεία που μετέφεραν αμάχους από την Μαριούπολη, με τουλάχιστον 4 τραυματίες.
Για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού.
Στην Χερσώνα διαδήλωση διαλύθηκε με πυρά αυτομάτων όπλων, με ουκρανούς αξιωματούχους να κανουν λόγο για τουλάχιστον έναν τραυματία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδηλωτές να κινούνται προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας, φωνάζοντας «δόξα στην Ουκρανία!», και ταυτόχρονα Ρώσους στρατιώτες να κινούνται προς αυτούς, προτού ανοίξουν πυρ. Βίντεο από τουλάχιστον δύο οπτικές γωνίες εικονίζουν κατόπιν τη φυγή δεκάδων διαδηλωτών ενώ ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις. Αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από δύο τοπικά ΜΜΕ. Τίποτε δεν δείχνει ότι τα πυρά των αυτομάτων όπλων είχαν στόχο τους διαδηλωτές απευθείας.
Αξιωματούχος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος «πυροβολώντας στον αέρα» και κάνοντας χρήση «δακρυγόνων, φωτοβολίδων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης», προκαλώντας πολλά «θύματα».
Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τη Ρωσία», απομονώνοντάς τη, επιβάλλοντας κυρώσεις και φροντίζοντας να «λογοδοτήσουν οι εγκληματίες πολέμου».

Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί πλέον και το Χάρκοβο. Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή που ρουκέτα χτυπά πολίτες σε ουρά για το σούπερ μάρκετ. Εξάλλου, ο επιζών Ολοκαυτώματος Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον βομβαρδιμό πολυκατοικίας στο Χάρκοβο.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τον χερσαίο διάδρομο με την κατεχόμενη Κριμαία και εμποδίζουν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ