Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας από την Ε.Ε. - Πυρηνική απειλή από τη Μόσχα

Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας από την Ε.Ε. - Πυρηνική απειλή από τη Μόσχα

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη. Κατεβαίνουν οι διακόπτες των ευρωπαϊκών εκδόσεων του Russia Today και του Sputniknews. 

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν τη στιγμή που η Μόσχα απειλεί ευθέως με χρήση πυρηνικών όπλων.

Αναλυτικά, η Κομισιόν αποφάσισε:

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σύνολο των ρωσικών αεροσκαφών.

Την παροχή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον λογαριασμό χώρας που δέχεται επίθεση. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη λαμβάνει μια τέτοια απόφαση.

Το κλείσμο των ειδησεογραφικών οργανισμών Russia Today και Sputniknews σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. "Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν" ανέφερε η φον ντερ Λέιεν.

Τέλος, ανακοινώθηκαν κυρώσεις και κατά της Λευκορωσίας, το έδαφος της οποίας χρησιμοποιείται για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα σταματήσουν τις εξαγωγές ορικτών, ξυλείας, τσιμέντου, σιδήρου και χάλυβα από την Λευκορωσία, καθώς και απαγόρευση στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης προς τη χώρα.

Πυρηνική απειλή από τον Πούτιν

Σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να θέσουν σε "ειδική κατάσταση υπηρεσίας μάχης" τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας. ¨

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε επιθετικές δηλώσεις σε βάρος της Μόσχας και πως επέβαλαν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον τόσο της Ρωσίας όσο και εναντίον του ίδιου. Για μη αποδεκτή κλιμάκωση έκαναν λόγο οι ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση για την θέση των πυρηνικών δυνάμεων σε κατάστση επιφυλακής ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την είδηση πως επίκειται συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ