Συμφωνία για συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν για την Ουκρανία

Συμφωνία για συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν για την Ουκρανία

Η συνάντηση θα γίνει αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη

Καρπούς απέφερε η γαλλική διπλωματική διαμεσολάβηση καθώς έπειτα από μια νύχτα πυρετωδών διαβουλεύσεων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στην πρόταση Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση θα γίνει αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα Μακρόν και Πούτιν στην πρωτη επικοινωνία τους συμφώνησαν να συγκληθεί σήμερα η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών σφραγίστηκε έπειτα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες του Μακρόν μέσα σε ένα 24ωρο αρχικά με τον Πούτιν και κατόποιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους». Εν συνεχεία υπήρξε νέα συνδιάλεξη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ