Τζούλιαν Ασάνζ: Απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του στις ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.
"Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση", δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ.
Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του συνιδρυτή των Wikileaks να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου πρόκειται να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας. Ωστόσο, οι επιλογές για έφεση παραμένουν ανοιχτές για τη νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί.
Έφεση στην απόφαση προαναγγέλλει η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, Στέλα Μόρις
Ήδη η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, η Στέλα Μόρις, δήλωσε: «Θα ασκήσουμε έφεση σε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ έκανε λόγο για «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».
Οι κατηγορίες των ΗΠΑ
Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αφορούν τη συνωμοσία για παραβίαση των βάσεων δεδομένων του αμερικανικού στρατού προκειμένου να αποκτήσει ευαίσθητες μυστικές πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στον ιστότοπο Wikileaks.
Οι πληροφορίες αυτές αποκάλυψαν καταχρήσεις από τον αμερικανικό στρατό.
Από τη μεριά της, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές.
Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί η εξοντωτική κάθειρξη των 175 ετών, μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.
Η προηγούμενη απόφαση
Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.
Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.
Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ -όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης -, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.
Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει τέσσερις διαβεβαιώσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι ο Ασάνζ δεν θα υπόκειται σε απομόνωση πριν ή μετά τη δίκη ή ότι θα κρατηθεί στη φυλακή ADX Florence Supermax εάν εκδοθεί.
Οι δικηγόροι της Ουάσιγκτον είπαν επίσης ότι οι ΗΠΑ θα του επιτρέψουν να μεταφερθεί στην Αυστραλία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης που μπορεί να του επιβληθεί πιο κοντά στο σπίτι του.
Οι αρχές των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η ψυχική ασθένεια του Ασάνζ "δεν πλησιάζει καν" στο να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να αποτρέψει την έκδοσή του.
Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Ασάνζ είχαν υποστηρίξει ότι οι διαβεβαιώσεις για τη μελλοντική του θεραπεία ήταν γενικές και αόριστες.
Εάν εκδοθεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει την πιθανή εξοντωτική ποινή φυλάκισης έως και 175 έτη, όπως είπαν οι δικηγόροι του. Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ποινή είναι πιθανότερο να είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών.