ΝΖΖ: Η Ελλάδα σπάει και πάλι ένα ταμπού
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 στην Ελλάδα και η νέα ένταση στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Η είδηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 στην Ελλάδα αναφέρεται στο σύνολο σχεδόν του γερμανόφωνου Τύπου.
Η Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: "Η ελληνική κυβέρνηση εισάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ηλικιωμένους. Ξεκινά με την ηλικιακή ομάδα, της οποίας η προστασία έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα υγείας. Θα είναι δύσκολο όμως να αλλάξουν γνώμη οι αντιεμβολιαστές." Και λίγο παρακάτω παρατηρεί: "Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ηλικιωμένους, η Ελλάδα εισάγει και πάλι σχετικά νωρίς ένα μέτρο που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σπάσιμο ταμπού. Τον Ιούλιο, η χώρα ακολούθησε το γαλλικό παράδειγμα και κατέστησε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας... Η καταληκτική ημερομηνία για το νέο μέτρο είναι πριν από αυτή στην Αυστρία, όπου θα ισχύει γενική υποχρέωση εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο".
Για το ίδιο θέμα ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα, σημειώνει: "Η τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί, καθώς υπάρχει κεντρικό ψηφιακό μητρώο εμβολιασμών στην Ελλάδα, στο οποίο αποθηκεύονται οι φορολογικοί αριθμοί των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, η οικονομική διοίκηση μπορεί να προσδιορίσει ποιος είναι ακόμα ανεμβολίαστος με λίγα μόνο κλικ. Στον αγώνα κατά της πανδημίας, η Ελλάδα θέλει επίσης να επιβάλει ενισχυτικούς εμβολιασμούς. Από τον Οκτώβριο, όλα τα εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ενίσχυση έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό".
Η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
H νέα κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας απασχολεί τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα δήλωσε πως η Ρωσία έχει μεταφέρει στα κοινά συνορά τους έως 115.000 στρατιώτες. Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: "...ο στόχος πρέπει να είναι η διαχείριση της κρίσης και η αποφυγή κλιμάκωσής της στην ανατολική Ουκρανία που τροφοδοτείται από τον Πούτιν από το 2014. Για το σκοπό αυτό, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του status quo με στρατιωτικά μέσα θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο κόστος για τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει την απειλή δραστικών οικονομικών κυρώσεων. Κάθε νέος σχηματισμός ρωσικών αρμάτων μάχης στο έδαφος της Ουκρανίας πρέπει να σημαίνει το άμεσο τέλος του αγωγού Nord Stream 2 για το Βερολίνο. Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης περαιτέρω βοήθεια στην άμυνα, πλαισιωμένη από διπλωματικές πρωτοβουλίες. Εάν είναι απαραίτητη άλλη μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να γίνει".
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: "Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ο Πούτιν σκοπεύει πραγματικά να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, η δύναμη των στρατευμάτων που συγκεντρώνει στα σύνορα θα ήταν αυτή τη στιγμή πολύ μικρή για εισβολή. Αλλά στη Δύση κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ψυχρότητα του Κρεμλίνου. Οι ηχηρές προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν σκοπό να τον αποτρέψουν από τη λανθασμένη εκτίμηση ότι μια νέα επίθεση στο γειτονικό κράτος θα είχε ελάχιστες ή καθόλου συνέπειες. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της συμμαχίας· η στρατιωτική βοήθεια θα ήταν μόνο έμμεση. Η Δύση, πάνω απ' όλα η ΕΕ, θα μπορούσε να επιβάλει νέες κυρώσεις. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν ήδη βλάψει τη ρωσική οικονομία, επομένως ο Πούτιν γνωρίζει το τίμημα της αρπαγής γης στην Ευρώπη".
Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle