Copernicus: Ρεκόρ στις εκπομπές CO2 από τις πυρκαγιές
Ο Ιούλιος κατέγραψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν αυτές οι δορυφορικές παρατηρήσεις, με 1.258 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
Οι πυρκαγιές που μαίνονταν σε πολλές περιοχές του κόσμου προκάλεσαν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία γεωεπισκόπησης της ΕΕ Copernicus επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κλιματική υπερθέρμανση.
«Είναι ανησυχητικό που οι πιο ξηρές και πιο θερμές περιφερειακές συνθήκες --που προκλήθηκαν από την κλιματική υπερθέρμανση-- καθιστούν πιο εύφλεκτη τη βλάστηση και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Αυτό οδήγησε σε πολύ έντονες και με γρήγορη ανάπτυξη πυρκαγιές», σχολίασε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστημονικός διευθυντής στην Copernicus.
«Και άλλες πυρκαγιές αναμένονται σε όλο τον κόσμο τις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ η εποχή των πυρκαγιών στην Αμαζονία και τη Νότια Αμερική συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου πυρκαγιών που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ο Ιούλιος κατέγραψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν αυτές οι δορυφορικές παρατηρήσεις, με 1.258 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς αποδίδονται σε πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική και στη Σιβηρία.
Νέο ρεκόρ τον Αύγουστο, με 1.384,6 μεγατόνους σε παγκόσμιο επίπεδο, διευκρινίζει η ανακοίνωση της Copernicus.
«Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρατηρήσαμε τη δραστηριότητα των δασικών πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό που φάνηκε να είναι ασυνήθιστο, είναι ο αριθμός των πυρκαγιών, το μέγεθος των ζωνών τις οποίες έκαψαν, η έντασή τους και η επιμονή τους», υπογράμμισε ο Μαρκ Πάρινγκτον.
Ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Σιβηρία, στη Δημοκρατία Σαχά, η εποχή των πυρκαγιών ήταν ασυνήθιστη «σε μέγεθος και επιμονή εστιών» από τις αρχές Ιουνίου.
«Είναι μια παρόμοια ιστορία στη Βόρεια Αμερική, σε ορισμένα τμήματα του Καναδά, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Καλιφόρνια που βλέπουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου και είναι ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Το δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής επλήγη ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως με την πυρκαγιά Ντίξι που είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της Καλιφόρνιας.
Ενώ η νοτιοανατολική Ευρώπη υφίστατο ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, επλήγη επίσης η Μεσόγειος, από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Αλβανία, την Ισπανία ή ακόμη την Τουρκία, μια χώρα όπου τα δεδομένα έδειξαν μια καθημερινή ένταση των πυρκαγιών χωρίς προηγούμενο από το 2003.
Όλες αυτές οι πυρκαγιές έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα των πληγεισών περιοχών και πέρα από αυτές. Για παράδειγμα ένα νέφος καπνού από τη Βόρεια Αμερική έφθασε στα βρετανικά νησιά στα τέλη Αυγούστου προτού διασχίσει ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνει η Copernicus.