TAZ: Τι δεν πάει καλά στις ελληνογερμανικές σχέσεις - Από τα μνημόνια στα υποβρύχια στην Τουρκία
Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας εξακολουθούν να μην είναι απαλλαγμένες από στερεότυπα, υποστηρίζει Γερμανός σχολιαστής.
Η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου επιχειρεί σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων με βάση πρόσφατα γεγονότα που επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Ανάμεσα σε αυτά αναφέρει την ανοιχτή διπλωματική διαφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Βερολίνου - Αθήνας, επειδή η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ ήταν παρούσα η Τουρκία ή ακόμη και η Δημοκρατία του Κονγκό. Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία σε δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος όταν έγιναν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία παρατήρησε ότι επρόκειτο για "τιμωρία από τον Θεό σε κάποιους, οι οποίοι μας κούναγαν το δάχτυλο και μας έδειχναν σαν τριτοκοσμική χώρα".
"Δασκαλίστικο σηκωμένο δάχτυλο"
Γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος: "Η δήλωση του Παπαδημητρίου, εκτός από ανόητη και προσβλητική, αντικατοπτρίζει τις γερμανοελληνικές σχέσεις, που από το καλοκαίρι του 2021 χαρακτηρίζονται από παρανοήσεις, κατηγορίες και λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για άλλη μια φορά παρατηρεί κανείς πώς Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αποφύγουν τον πειρασμό της αναίτιας πόλωσης. Από την άλλη είναι απαραίτητο να διατηρεί κανείς ένα νηφάλιο βλέμμα στις διμερείς σχέσεις. Εάν το κάνει, θα διαπιστώσει ότι οι πρόσφατες διαφωνίες έχουν βαθύτερα αίτια (…) Το `δασκαλίστικο σηκωμένο δάχτυλο` και η κατηγοριοποίηση ως `τριτοκοσμική χώρα` παραπέμπουν στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία.
Πολλοί ΄Έλληνες, ακόμη και σήμερα, θεωρούν ταπεινωτική την πολιτική αυτή που προωθήθηκε πρωτίστως, όπως θεωρούν, από το Βερολίνο και τη "χώρα της Μέρκελ". Το σύγχρονο υπόβαθρο (διαφωνιών) αφορά στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο, το Κυπριακό και τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο. Η διάθεση του Βερολίνου να μεσολαβήσει σε αυτές τις διενέξεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι περιορισμένη. Αντίθετα, Γαλλία και ΗΠΑ θεωρούνται πιο αξιόπιστοι νατοϊκοί εταίροι, που είναι σε θέση να αντιταχθούν στον Τούρκο αυταρχικό πρόεδρο Ερντογάν και να το αποδείξουν εμπράκτως με στρατιωτικά μέσα. Η γερμανική διπλωματία αντίθετα εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια ελάχιστα αξιόπιστη προσπάθεια να ευχαριστήσει, όσο γίνεται, και τις δύο πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θεωρεί τις εξαγωγές γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία ως προσβολή. Συχνά Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι αναρωτιούνται, γιατί οι υπεύθυνοι στο Βερολίνο συμπεριφέρονται με τόσον οπορτουνισμό απέναντι στον Ερντογάν".
Στο άρθρο του ο σχολιαστής κάνει αναφορά και στην καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε το Βερολίνο στην αποστολή πυροσβεστών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "η άθροιση αυτών κι άλλων γεγονότων υπογραμμίζει πόσο εύθραυστες είναι οι γερμανοελληνικές σχέσεις και πόσο γρήγορα βελτιώσεις από τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να γυρίσουν σε στερεότυπες απόψεις.Η ατμόσφαιρα το καλοκαίρι του 2021χαρακτηρίζεται από προστριβές και ανακλαστικές αντιδράσεις αλληλοκατηγοριών".
Πηγή: DW