Χρυσός: Σταθερά υψηλή η ζήτηση και το 2025 - Απο ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του

Χρυσός: Σταθερά υψηλή η ζήτηση και το 2025 - Απο ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του

Οι ετήσιες συνολικές επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 25%

Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού έφτασε σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ το 2024, εν μέσω ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και αύξησης της επενδυτικής ζήτησης, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην ετήσια έκθεσή του.

Οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.974 τόνους πέρυσι, έναντι 4.899 τόνων το 2023, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών (OTC) επενδύσεων.

«Το 2024, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό τριμηνιαίο επίπεδο και σε ετήσιο σύνολο ρεκόρ, ενισχυμένη από τις αυξημένες γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες», δήλωσε ο Shaokai Fan, παγκόσμιος επικεφαλής κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η όρεξη των κεντρικών τραπεζών για χρυσό παρέμεινε «ακόρεστη», δήλωσε το Συμβούλιο, και πέτυχε ένα «σημαντικό ορόσημο», διατηρώντας σταθερά ισχυρό ρυθμό αγοράς χρυσού με αγορές που ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους για τρίτο συνεχές έτος.

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο κορυφαίος καθαρός αγοραστής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, προσθέτοντας 90 τόνους στα αποθέματά της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 75 τόνους, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ήταν η τρίτη, με συνεχείς αγορές κάθε μήνα εκτός από τον Δεκέμβριο.

Συνολικές επενδύσεις

Οι ετήσιες συνολικές επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 25% και έφτασαν σε υψηλό τετραετίας, στους 1.180 τόνους, κυρίως λόγω των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων χρυσού.

Ομοίως, η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα χρυσού παρέμεινε σταθερή, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία.

«Οι Κινέζοι επενδυτές αντιμετώπισαν έλλειψη εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία μπορούσαν να επενδύσουν», αναφέρεται στην έκθεση, τονίζοντας ότι ένα μείγμα εγχώριας οικονομικής αβεβαιότητας, συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και χαμηλών αποδόσεων κρατικών ομολόγων ρεκόρ ώθησαν τους εγχώριους επενδυτές στον χρυσό.

Στην Ινδία, η ζήτηση χρυσού ανυψώθηκε μετά τη μείωση των εισαγωγικών δασμών χρυσού από 15% σε 6% τον Ιούλιο από την κυβέρνησή της, σημείωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκε επίσης σε όλες τις αγορές της ASEAN πέρυσι, με τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη να αναφέρουν διψήφιες αυξήσεις σε ετήσια βάση.

Οι εξωχρηματιστηριακές επενδύσεις παρέμειναν σταθερές πέρυσι και η ζήτηση αντανακλά τα άτομα υψηλού πλούτου που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, ανέφερε το Συμβούλιο. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ δύο μερών, σε αντίθεση με τις συναλλαγές που διεξάγονται από ένα χρηματιστήριο.

Η ζήτηση στον τομέα των κοσμημάτων, ο οποίος έχει πιεστεί από τις υψηλότερες τιμές, ήταν υποτονική, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 11% σε ετήσια βάση - η μόνη εξαίρεση, καθώς άλλοι τομείς κέρδισαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη φέτος, καθώς η καταναλωτική αγοραστική δύναμη παραμένει αποδυναμωμένη από τις υψηλότερες τιμές και την ήπια οικονομική ανάπτυξη, ανέφεραν οι αναλυτές του Συμβουλίου.

Οι τιμές των ράβδων χρυσού βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τις τιμές να σημειώνουν 40 υψηλά ρεκόρ πέρυσι και να συνεχίζουν να σημειώνουν νέα υψηλά φέτος.

Την Τετάρτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν στα 2.875,8 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

«Το 2025, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν στη θέση του οδηγού και οι επενδυτές ETF χρυσού θα συμμετάσχουν στη μάχη, ειδικά αν δούμε χαμηλότερα, αν και ασταθή επιτόκια», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγορών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Louise Street.

Η συνολική επενδυτική ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει υγιής φέτος, με τα αναμενόμενα χαμηλότερα επιτόκια να μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ