"Τσίμπησε" ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

"Τσίμπησε" ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

Οι δομικοί δείκτες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, διαμορφώνοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,3%.

Ο πληθωρισμός «τσίμπησε» απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξετάζουν την επόμενη κίνησή τους σχετικά με τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας ευρύς δείκτης που μετρά το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,2% για το μήνα με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού να διαμορφωθεί στο 2,4%. Και οι δύο μετρήσεις ήταν κατά 0,1% ανώτερες των προβλέψεων των οικονομολόγων.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι δομικοί δείκτες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, διαμορφώνοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,3%. Και οι δύο μετρήσεις ήταν επίσης 0,1% αυξημένες έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτάχυνσης του πληθωρισμού – περισσότερο από τα 3/4 της αύξησης – προήλθε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 0,4% και την αύξηση του κόστους στέγασης κατά 0,2%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας. Αυτό αντιστάθμισε την πτώση των τιμών της ενέργειας κατά 1,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ