Bloomberg: Πώς ο Orcel έπιασε τους Γερμανούς στον ύπνο - Αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη η UniCredit

Bloomberg: Πώς ο Orcel έπιασε τους Γερμανούς στον ύπνο - Αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη η UniCredit

Tο Βερολίνο δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ότι η UniCredit θα αγόραζε τις μετοχές της Commerzbank που πούλησε την Τρίτη.

Στον ύπνο έπιασε τους Γερμανούς η ιταλική UniCredit, με την ανακοίνωσή της ότι έχει χτίσει ποσοστό 9% στην Commerzbank και σχεδιάζει να εισέλθει σε συζητήσεις με την τράπεζα, με βλέψεις για μια πιθανή εξαγορά, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τραπεζικό χάρτη της Ευρώπης.

Η UniCredit απέκτησε το 4,5% της Commerzbank από τη γερμανική κυβέρνηση και το υπόλοιπο από την αγορά, με αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας μετά το γερμανικό κράτος, που ωστόσο έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να πουλήσει το ποσοστό του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βερολίνο δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ότι η UniCredit θα αγόραζε τις μετοχές της Commerzbank που πούλησε την Τρίτη. Και τώρα βρίσκεται στριμωγμένο στη γωνία, καθώς η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, όταν η γερμανική κυβέρνηση θα θελήσει να μειώσει και άλλο το ποσοστό της, πουλώντας περισσότερες μετοχές.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι διάφοροι επενδυτές θα αγόραζαν τις μετοχές της Commerzbank, με αποτέλεσμα το ποσοστό του καθενός να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιζόταν η ανεξαρτησία της τράπεζας, ώστε αυτή να μπορέσει να εστιάσει στον ρόλο της, που είναι η παροχή πιστώσεων προς τις μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις.

Η UniCredit έχει ήδη στην ιδιοκτησία της μια άλλη γερμανική τράπεζα, την HypoVereinsbank. Κάτι που σημαίνει ότι τυχόν εξαγορά της Commerzbank θα μετέτρεπε την ιταλική τράπεζα σε μία πολύ ισχυρή δύναμη τόσο στη λιανική τραπεζική όσο και στο corporate banking στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ένας τέτοιος ανταγωνισμός για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Deutsche Bank, δεν θα ήταν και πολύ ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.

Άλλωστε, μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να μην είχε ιδέα για τα σχέδια της UniCredit, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την ιταλική κυβέρνηση, αφού ο CEO της τράπεζας, Andrea Orcel, είχε ενημερώσει την ομάδα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni στη Ρώμη.

Η UniCredit είχε εξετάσει και στο παρελθόν την εξαγορά της Commerzbank, όμως ουδέποτε έκανε κάποια επίσημη κίνηση. Ωστόσο, ο Orcel δεν έκρυψε, φέτος, ότι εάν η μετοχή της UniCredit συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των ανταγωνιστών, οι εξαγορές θα γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές.

Αν και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες ωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, εντούτοις η UniCredit υπεραπέδωσε, καθώς ο Orcel έκανε περικοπές κόστους και βελτιώσεις στη δομή της τράπεζας, ενώ αύξησε τις πληρωμές προς τους μετόχους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να διαπραγματεύεται στις 1,05 φορές τη λογιστική της αξία, δηλαδή σε επίπεδα περίπου διπλάσια σε σχέση με την Commerzbank.

Η ιταλική τράπεζα διαθέτει δύναμη πυρός περίπου 10 δισ. ευρώ για πιθανές εξαγορές, σύμφωνα με το Bloomberg και ο Orcel έχει δηλώσει ότι αναζητά διαρκώς πιθανά deals στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η UniCredit, εφόσον οι συνθήκες και οι αποτιμήσεις είναι οι κατάλληλες.

Δεινός dealmaker, ο Orcel έκανε την πρώτη του μεγάλη εξαγορά ως CEO της UniCredit πέρυσι, αγοράζοντας το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στην Alpha Bank αλλά και τη μονάδα της τράπεζας στη Ρουμανία. Πέρυσι, η UniCredit συμφώνησε να εξαγοράσει την πολωνική εταιρείες τραπεζικών υπηρεσιών Vodeno και τη βελγική ψηφιακή τράπεζα Aion Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ