Τουρκία: Η πολιτική των υψηλών επιτοκίων "φρέναρε" την ανάπτυξη

Τουρκία: Η πολιτική των υψηλών επιτοκίων "φρέναρε" την ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει σε σχεδόν εξαπλάσιο επίπεδο το επιτόκιο αναφοράς, στο 50%, από πέρυσι

Επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο η ανάπτυξη της τουρικικής οικονομίας τόσο σε τριμηνιαίο επίπεδο όσο και σε ετήσιο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Το τουρκικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 1,4% που είχε σημειώσει το α’ τρίμηνο. Η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,5% από το αναθεωρημένο 5,3%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,5% σε τριμηνιαία βάση και ανάπτυξη 3,2% σε ετήσια, σύμφωνα με έρευνες του Bloomberg.

Η ανάπτυξη του α’ τριμήνου είχε σημειωθεί χάρη στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και δεδομένου ότι οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές τροφοδότησαν την κατανάλωση.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει σε σχεδόν εξαπλάσιο επίπεδο το επιτόκιο αναφοράς, στο 50%, από πέρυσι, με στόχο να συγκρατήσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 60%.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πρώιμοι δείκτες καταγράφουν επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Πάντως, η περιοριστική νομισματική πολιτική πλήττει ορισμένες επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης και ιδίως στην κλωστοϋφαντουργία. Κορυφαίοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν κατασκευαστές ενδυμάτων διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό, τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ