Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια

Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, παραδίδοντας πρόσκαιρα όλα τα κέρδη του για τη χρονιά

Πιο επιφυλακτικές απόψεις υιοθετούν οι επενδυτικοί οίκοι της Wall Street για την πορεία των τιμών του πετρελαίου τον επόμενο χρόνο, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους, καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται, ενδεχομένως και από τον OPEC+.

Οι δύο επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν τώρα ότι οι τιμές του μπρεντ πετρελαίου θα κινηθούν κατά μέσο όρο χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την εκτίμηση της Goldman Sachs να υποβαθμίζεται στα 77 δολάρια και της Morgan Stanley στα 75 με 78 δολάρια. Και οι δύο εκτιμούν ότι η αγορά του πετρελαίου θα είναι σε πλεόνασμα, με τις τιμές να κινούνται χαμηλότερα τους επόμενους 12 μήνες.

Η απόφαση του OPEC+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή ενδέχεται να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στην «στρατηγική πειθαρχία των εκτός του OPEC προμηθειών», αναφέρει η Goldman σύμφωνα με το Bloomberg, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και χαμηλότερα από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου, σε διάφορα σενάρια.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, παραδίδοντας πρόσκαιρα όλα τα κέρδη του για τη χρονιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση των προμηθειών εκτός του OPEC+ καθώς και τα σχέδια του καρτέλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή.

Ενώ το καρτέλ ήταν διατεθειμένο να θυσιάσει μερίδια αγοράς, μέσω της διακράτησης βαρελιών, για να στηρίξει τις τιμές, το σχέδιο για την αποκατάσταση της παραγωγής του ίσως να αλλάζει αυτή τη στάση.

«Η αγορά αργού πετρελαίου παραμένει ελλειμματική, αλλά είναι πιθανότατα όσο πιο ‘σφικτή’ θα είναι για καιρό», εκτιμά η Morgan Stanley. Έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024 «θα επιστρέψει πιθανότατα σε μία ισορροπία, ενώ περιμένουμε πλεόνασμα το 2025».

Το μπρεντ κινείται στα 81 δολάρια και εμφανίζει μέσο όρο 83 δολαρίων από τις αρχές του έτους.

Η Goldman εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια εάν η κινεζική ζήτηση παραμείνει στάσιμη, στα 63 δολάρια εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και στα 61 δολάρια εάν ο OPEC αντιστρέψει πλήρως τις επιπλέον περικοπές παραγωγής των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ