Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αποκλείει μείωση επιτοκίων λόγω κινδύνων πληθωρισμού

Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αποκλείει μείωση επιτοκίων λόγω κινδύνων πληθωρισμού

Η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης (bps) από τον Μάιο του 2022

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας απέκλεισε σήμερα Τρίτη το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί αργά, αφού διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Το αυστραλιανό δολάριο σταθεροποιήθηκε κατά 0,3% στα 0,6517 δολάρια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα τριετή ομόλογα YTTc1 επέκτειναν τις μειώσεις τους και υποχώρησαν κατά 29 ticks στα 96,4, καθώς οι αγορές ελαχιστοποίησαν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Νοέμβριο στο 55% από 88%.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση του Αυγούστου, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών στο 4,35% και δήλωσε ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική για να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τίποτα σε σχέση με την πολιτική της.

Σε ασυνήθιστα ωμές παρατηρήσεις μετά την απόφαση, η διοικητής της RBA Michele Bullock δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συζήτησε την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση, αλλά αποφάσισε ότι η πολιτική βρισκόταν στο σωστό σημείο προς το παρόν. Τόνισε ότι οι αγορές είχαν προτρέξει και είχαν εκτιμήσει μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Νοέμβριο.

«Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε είναι ο υποκείμενος παλμός του πληθωρισμού να αρχίσει να μειώνεται περαιτέρω, διότι όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα, τόσο περισσότερο πλήττει όλους», τόνισε.

Η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης (bps) από τον Μάιο του 2022, αλλά με τον πληθωρισμό -ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,8% το τελευταίο τρίμηνο- να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη ζώνη-στόχο της κεντρικής τράπεζας, που είναι 2-3%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναρωτήθηκαν αν η τρέχουσα πολιτική ήταν αρκετά περιοριστική.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στο 3,9% το περασμένο τρίμηνο και τώρα αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά περισσότερο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι στη ζώνη στόχου στις αρχές του επόμενου έτους χάρη στις εκπτώσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια.

Η RBA ήδη ακολουθεί άλλες κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη χαλαρώσει την πολιτική τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ