Aπόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ -Τι γνωρίζουμε για τον δράστη, τα θύματα και την έρευνα

Aπόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ -Τι γνωρίζουμε για τον δράστη, τα θύματα και την έρευνα

Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας

Δεκάδες είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν τόσο για τα κίνητρα του 20χρονου δράστη όσο και για τα κενά ασφαλείας στη φύλαξή του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόπειρα δολοφονίας, κατά του πρώην προέδρου και υποψήφιου για τις αμερικανικές εκλογές. Ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε από τις Αρχές και κατάφερε προηγουμένως να πυροβολήσει κατά ριπάς εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγνωριστεί ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο 20χρονος από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο από μια στέγη μόλις 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του, σύμφωνα με το χάρτη που παρουσιάζει το CNBC. Το πλήθος στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να πέφτει στο έδαφος μετά τους πυροβολισμούς, με τον πανικό να επικρατεί και τους άντρες ασφαλείας του υποψήφιου προέδρου, να δημιουργούν μετά τον τρίτο κατά σειρά πυροβολισμό ένα ανθρώπινο τείχος προστασίας γύρω του.

Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών ο 20χρονος

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές ανέφεραν: “Το FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Παραμένει μια ενεργή και συνεχιζόμενη έρευνα”.

Ο ένοπλος “εξουδετερώθηκε” αμέσως από τη Μυστική Υπηρεσία”, δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής επικοινωνίας Άντονι Γκουλιέλμι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Από τα 135 μέτρα στόχευσε τον Τραμπ ο δράστης της Πενσιλβάνια – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα κίνητρα

Ο δράστης πέθανε ακαριαία

Στο μεταξύ, ένας μάρτυρας “μέτρα μακριά” από τον σκοτωμένο άνδρα ισχυρίζεται ότι πέθανε “ακαριαία”

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το Sky αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Τζόζεφ, γιατρός που δήλωσε ότι βρισκόταν στην συγκέντρωση του Τραμπ, είπε ότι φαινόταν ότι ο άνδρας “χτυπήθηκε στο κεφάλι”.

“Οι μισοί άνθρωποι κοιτούσαν γιατί νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα, ενώ ήταν πυροβολισμοί”, είπε.

“Κοιτούσα τριγύρω, προσπαθώντας να δω από πού έρχονταν οι πυροβολισμοί. Μου φάνηκε ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν πίσω από τις κερκίδες. Μου φάνηκε ότι ο άνδρας χτυπήθηκε στο κεφάλι από πίσω”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι “σκοτώθηκε ακαριαία” και επισήμανε ότι η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή.

“Υπήρχαν πέντε άνθρωποι κοντά στον άνδρα”, πρόσθεσε, με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε εμφανές σοκ.

Από τα 135 μέτρα στόχευσε τον Τραμπ ο δράστης της Πενσιλβάνια – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα κίνητρα

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη, τα θύματα και την έρευνα

Οι Αρχές γνωστοποίησαν λεπτομέρειες για τα θύματα από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

  • Ο ένοπλος: Το FBI αναγνώρισε ως δράστη τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος ζούσε στο Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, περίπου 35 μίλια νότια από την τοποθεσία της συγκέντρωσης. Ο εν λόγω σκοτώθηκε επί τόπου από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος για να ψηφίσει ως Ρεπουμπλικάνος, ωστόσο φαίνεται ότι έκανε μια μικρή δωρεά σε μια ομάδα που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς το 2021.
  • Περαιτέρω απειλές: Οι Αρχές σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι -επί του παρόντος- δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πρόσθετες απειλές, αλλά ότι «η έρευνα είναι ακόμη ενεργή και ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για επίθεση “μοναχικού λύκου”».
  • Οι απώλειες: Οι πυροβολισμοί άφησαν έναν παρευρισκόμενο νεκρό και άλλους δύο σοβαρά τραυματισμένους, σύμφωνα με τις Αρχές. Και οι τρεις ήταν ενήλικοι άνδρες. Αν και έχουν ταυτοποιηθεί, οι λεπτομέρειες αυτές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
  • Η κατάσταση του Τραμπ: Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ασφαλής. Ο ίδιος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χτυπήθηκε από σφαίρα στο “πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού”. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο Τραμπ επέστρεψε αεροπορικώς στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
  • Η έρευνα: Πολλαπλές ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ερευνούν τι συνέβη, πώς ο δράστης απέκτησε πρόσβαση στην τοποθεσία του, ποιο όπλο χρησιμοποιήθηκε και άλλα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί δημοσίως. Το FBI έχει ζητήσει από το κοινό να υποβάλει οποιεσδήποτε πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο σχετικά με τους πυροβολισμούς στη διεύθυνση επικοινωνώντας διαδικτυακά ή / και τηλεφωνικά.
  • Ο Μπάιντεν επιστρέφει: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στο Ντέλαγουερ -όπου είχε προγραμματίσει να μείνει για το Σαββατοκύριακο- τη στιγμή των πυροβολισμών. Ωστόσο επέστρεψε αεροπορικώς στον Λευκό Οίκο νωρίς το πρωί της Κυριακής, ώστε να συνεχίσει να ενημερώνεται από τις αστυνομικές Αρχές. Νωρίτερα, δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ και καταδίκασε δημοσίως το συμβάν.
Από τα 135 μέτρα στόχευσε τον Τραμπ ο δράστης της Πενσιλβάνια – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα κίνητρα

«Προσευχές και πανικός», οι κινήσεις Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στη σκηνή, είχε ξεκινήσει πριν έξι λεπτά την ομιλία του σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, κάτω από τον καυτό ήλιο.

Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί. Ακολουθούν φωνές τρόμου. Θεατές πέφτουν στο έδαφος.

Ο Τραμπ αμέσως πιάνει το δεξί του αφτί, κοιτάζει το αίμα στο χέρι του και γρήγορα πέφτει στο έδαφος πίσω από το πόντιουμ.

Πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) τρέχουν αμέσως πάνω στη σκηνή και πέφτουν πάνω στον Ρεπουμπλικάνο για να τον καλύψουν, ενώ άλλα μέλη των δυνάμεων της τάξης ανεβαίνουν επίσης στη σκηνή κρατώντας τουφέκια.

Ακολουθούν και άλλοι πυροβολισμοί. Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας κρατούν τον Τραμπ στο έδαφος 25 δευτερόλεπτα. Κάποιος φωνάζει: «ο δράστης είναι νεκρός!».

Κάποιος άλλος ακούγεται να λέει δυνατά: «πάμε!» καθώς πολλοί άνθρωποι από το πλήθος συνεχίζουν να ουρλιάζουν.

Τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας στήνουν τον Τραμπ στα πόδια του. Το κόκκινο καπελάκι με το σύνθημα «Make America Great Again» του έχει πέσει, τρέχει αίμα από το αφτί του και έχει ματώσει το πρόσωπό του.

«Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου. Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», λέει ο 78χρονος Τραμπ την ώρα που οι πράκτορες τον σηκώνουν από το έδαφος. Μετά τους ζητά: «περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε», προτού υψώσει τη γροθιά του, μια ένδειξη πείσματος.

Ο Ρεπουμπλικάνος συνεχίζει να κρατά ψηλά τη γροθιά του και φαίνεται να λέει προς τους υποστηρικτές του «πολεμήστε». Πολλοί απαντούν φωνάζοντας ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ, ΗΠΑ».

Ο Τραμπ με διστακτικά βήματα και τη γροθιά υψωμένη κατεβαίνει μερικά σκαλιά για να πάει από σκηνή ως ένα μαύρο SUV, με τους πράκτορες να έχουν σχηματίσει γύρω του ανθρώπινη ασπίδα.

Από τα 135 μέτρα στόχευσε τον Τραμπ ο δράστης της Πενσιλβάνια – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα κίνητρα

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο 37χρονος Σέιν Τσέσερ, που καθόταν ακριβώς πίσω από τον Τραμπ, δήλωσε ότι «ακούστηκε κάτι σαν ‘ποπ, ποπ, ποπ’. Πίστεψα ότι ήταν φάρσα, πυροτεχνήματα. Μετά συνειδητοποίησα την πραγματικότητα πολύ γρήγορα όταν ο πρόεδρος Τραμπ έπεσε κάτω και η Μυστική Υπηρεσία παρενέβη και ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παιδιά που βρίσκονταν κοντά του άρχισαν να φωνάζουν. «Όλοι πανικοβλήθηκαν, ήταν χάος».

Ο Τσέσερ, που είχε πάει στο Μπάτλερ για να παρακολουθήσει τον Τραμπ από το Πίτσμπουργκ, εξήγησε ότι η θέα των τρομαγμένων παιδιών γύρω του τον ώθησε να προσευχηθεί. Μόλις ξεκίνησε, τον ακολούθησαν κι άλλοι.

«Ήταν μια τόσο δυνατή στιγμή. Πιστεύω ότι προσέφερε ηρεμία σε πολλούς ανθρώπους».

Η 66χρονη Έριν Ότενράιθ δήλωσε ότι «καθόμουν στη μέση της πρώτης σειράς. Ήμουν ακριβώς μπροστά» από τον Τραμπ τη στιγμή των πυροβολισμών.

«Τον κοιτούσα. Μετά άκουσα τους πυροβολισμούς. Νόμισα ότι ήταν για την 4η Ιουλίου», όμως πρόσθεσε ότι, όταν το πλήθος είδε τους πράκτορες να πηδούν στη σκηνή και να περικυκλώνουν τον πρώην πρόεδρο, «καταλάβαμε ότι πρόκειται πραγματικά για πυροβολισμούς».

Ο Μπεν Μέισερ βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας της προεκλογικής συγκέντρωσης, όταν παρατήρησε δύο μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης να αναζητούν κάποιον. Ο 41χρονος άρχισε να ερευνά επίσης την περιοχή.

«Είδα έναν τύπο στη στέγη, είπα στον αστυνομικό ότι βρίσκεται εκεί. Πήγε να τον αναζητήσει», πρόσθεσε. Ο Μέισερ δεν ήταν σε θέση να περιγράψει τον άνδρα στη στέγη, αλλά είδε ότι φορούσε ένα γκρι μπλουζάκι.

Ο 57χρονος Τζιμ Μουρ βρισκόταν πίσω από τη σκηνή όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Είδε έναν άνδρα περίπου πέντε σειρές μακριά του να δέχεται πυροβολισμό και να πέφτει στο έδαφος. Μέλη των δυνάμεων της τάξης έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ