Ο Μακρόν διαψεύδει τις φήμες για παραίτησή του που «βύθισαν» τα γαλλικά ομόλογα

Ο Μακρόν διαψεύδει τις φήμες για παραίτησή του που «βύθισαν» τα γαλλικά ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων εκτινάχθηκε έως και 10 μονάδες βάσης 

ήμες ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμαζόταν να παραιτηθεί διαψεύστηκαν γρήγορα, έχοντας προκαλέσει όμως νέα πτώση στις τιμές των γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Ο Μακρόν είπε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η θέση του ως Γάλλου προέδρου δεν θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία και τις πολιτικές προοπτικές της χώρας, με την ανησυχία να έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αλμα κατά 10 μονάδες βάσης

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων εκτινάχθηκε έως και 10 μονάδες βάσης σήμερα, αυξάνοντας το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Η πτώση των γαλλικών ομολόγων συμπαρέσυρε στην κατρακύλα και τα ιταλικά ομόλογα, το spread των οποίων έναντι των γερμανικών 10ετών, εκτοξεύτηκε στις 150 μονάδες βάσης, ενώ νέα άνοδο καταγράφει σήμερα και η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων στο 3,81%.

Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να ανακόψει την πολιτική άνοδο της Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας «Εθνικός Συναγερμός» κέρδισε ευρεία υποστήριξη στις ευρωεκλογές.

Δυσκολότερη η μείωση του ελλείμματος

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, κινδυνεύει να γίνει η τελική αναμέτρηση για τις εμβληματικές οικονομικές πολιτικές του Μακρόν, οι οποίες είχαν καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Ειδικότερα, η κάλυψη του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν ο Μακρόν χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε ήδη τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027, ενώ και ο εσωτερικός επόπτης της πορείας του προϋπολογισμού σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για το έλλειμμα στερείται συνοχής και αξιοπιστίας.

«Η κυβέρνηση Μακρόν ήδη δυσκολευόταν να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και η ανησυχία είναι τώρα ότι η όποια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού θα ακολουθήσει μια προσέγγιση τύπου Τραμπ στα δημοσιονομικά - δηλαδή θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να παρακάμψει το πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής αγορών της ING.

Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας στις 19 Ιουνίου. Αν και η διαδικασία αυτή έχει προαναγγελθεί - και ισχύει και για πολλές άλλες χώρες - θα κρατήσει τα φώτα της δημοσιότητας στα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα σχετικά με την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, φέρει τον Εθνικό Συναγερμό στην πρώτη θέση με 34%, με τον συνασπισμό του Μακρόν να κινείται στο 19%.

«Ήμασταν short στα γαλλικά ομόλογα από την αρχή του έτους λόγω επιδείνωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης, αλλά μας εξέπληξε η στρατηγική του Μακρόν», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου», σημείωσε.

Πολιτικό χάος

Ο Μακρόν κατευθύνεται τώρα σε μια συνάντηση της G7 με πολύ υψηλά διακυβεύματα, έχοντας προκαλέσει πολιτικό χάος στην πατρίδα του. Το μέλλον του θα είναι κυρίαρχο θέμα στην Απουλία της Ιταλίας αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα συνεδριάσει η G7, τόσο μεταξύ των ομολόγων του όσο και στα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει αιφνιδιάσει μόνο τη χώρα του, αλλά και τους στενούς του εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, από τα πιο ρευστά στην ευρωπαϊκή αγορά και που παραδοσιακά θεωρούνται υποκατάστατα των γερμανικών (bunds), των πιο ασφαλών ευρωπαϊκών τίτλων.

Ο γαλλικός δείκτης μετοχών CAC 40 σημείωσε πτώση 0,9% σήμερα, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole. Ο δείκτης σημειώνει πτώση 2,2% από χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ