Τα McDonald’s έχασαν το σήμα «Big Mac» στην Ευρώπη για προϊόντα πουλερικών

Τα McDonald’s έχασαν το σήμα «Big Mac» στην Ευρώπη για προϊόντα πουλερικών

Δικαστική απόφαση βόμβα

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε σήμερα Τετάρτη ότι η αμερικανική αλυσίδα fast-food McDonald’s χάνει το εμπορικό σήμα «Big Mac» για προϊόντα πουλερικών, υπέρ της ιρλανδικής ανταγωνίστριας Supermac’s.

Η απόφαση ακολούθησε προηγούμενη κίνηση του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ το 2019, το οποίο ανακάλεσε την καταχώριση του εμπορικού σήματος από την McDonald’s, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα fast-food στον κόσμο δεν είχε αποδείξει πραγματική χρήση του κατά την πενταετή περίοδο πριν από την κατάθεση της υπόθεσης το 2017.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το συγκεκριμένο μπέργκερ θεωρείται ειδική έκδοση στην ΕΕ, ενώ είναι ευρύτερα διαθέσιμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαθέτει δύο μπιφτέκια κοτόπουλου, ειδική σάλτσα, μαρούλι, τυρί και πίκλες σε ψωμάκι με σουσάμι.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε η McDonald’s δεν παρέχουν καμία ένδειξη για την έκταση της χρήσης του σήματος σε σχέση με τα εν λόγω προϊόντα, ιδίως όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το σήμα και τη συχνότητα της χρήσης», αποφάνθηκε την Τετάρτη το δικαστήριο της ΕΕ.

Η μάχη των μπέργκερ πυροδοτήθηκε από την αμφισβήτηση της ιρλανδικής εταιρείας Supermac’s, που επίσης δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο, η οποία ισχυρίστηκε ότι η McDonald’s δεν είχε θέσει το εμπορικό σήμα Big Mac σε «πραγματική χρήση» στην Ε.Ε.

Οι εταιρείες είχαν αρχικά προσπαθήσει να λύσουν τις διαφορές τους στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισπανία και στο εφετείο του οργανισμού της ΕΕ.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που ακολουθεί μια προσέγγιση κοινής λογικής για τη χρήση εμπορικών σημάτων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Supermac Pat McDonagh.

«Αποτελεί μια σημαντική νίκη για τις μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ