Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη
Οι δυο χώρες θα αναπτύξουν εργαλεία και κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που ενέχει η αναδυομένη τεχνολογία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τα μοντέλα επόμενης γενιάς. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε τη Δευτέρα (01/04), αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μεθόδων αξιολόγησης της ασφάλειας των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων που τα υποστηρίζουν.
Ως μέρος της διατλαντικής συμφωνίας, οι δύο χώρες θα συνδυάσουν τις ικανότητες και την τεχνογνωσία τους για να αναπτύξουν δοκιμές για τα πιο προηγμένα μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και να δημιουργήσουν εργαλεία για την αξιολόγηση κινδύνων της αναδυόμενης τεχνολογίας. Οι δυο χώρες σχεδιάζουν να ελέγξουν την ασφάλεια ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό. Επιπλέον, εργάζονται για την ανάπτυξη παρόμοιων συνεργασιών με άλλες χώρες για την προώθηση της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι η διασφάλιση της ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα κοινό παγκόσμιο ζήτημα», δήλωσε η Μισέλ Ντόνελαν, Υφυπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σημείωσε ότι η συνεργασία θα επιταχύνει το έργο και των δύο χωρών «σε όλο το φάσμα των κινδύνων που απειλούν είτε την εθνική μας ασφάλεια είτε την ευρύτερη κοινωνία μας».
Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να μοιραστούν βασικές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ανίτα Σουλ Άμπιγκαρντ, συνιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης Iris.ai, εκτιμά ότι αυτή η συνεργασία είναι καθοριστική για τη δημιουργία πλαισίων διακυβέρνησης που συμβαδίζουν με τις δυνατότητες της αναδυόμενης αυτής τεχνολογίας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματικές τέτοιες προσπάθειες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κάθε ενδιαφερόμενος.
«Η αποτυχία ενσωμάτωσης του φάσματος των ενδιαφερομένων αυξάνει τον κίνδυνο κατακερματισμού των προσεγγίσεων να επικρατήσουν σε μεγάλες περιοχές», δήλωσε.
«Το ζωντανό οικοσύστημα της Ευρώπης, από τις πρωτοπόρες νεοφυείς επιχειρήσεις έως τους βιομηχανικούς γίγαντες, προσφέρει πληθώρα εμπειρικών γνώσεων και αξιολογήσεων κινδύνου που θα πρέπει να ενημερώνουν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης και τα καθεστώτα δοκιμών» κατέληξε.
Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που στοχεύει στη μείωση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα δαπανήσει περισσότερα από 125,5 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση εννέα νέων ερευνητικών κόμβων και την εκπαίδευση των ρυθμιστών τεχνητής νοημοσύνης.