Κίνα: Απαγορεύει τα iPhone στους κρατικούς υπαλλήλους

 Κίνα: Απαγορεύει τα iPhone στους κρατικούς υπαλλήλους

Το προσωπικό σε τουλάχιστον τρία υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς κλήθηκε να μην χρησιμοποιεί iPhone στην εργασία,

Η Κίνα διεύρυνε τις τελευταίες εβδομάδες τους υφιστάμενους περιορισμούς στη χρήση iPhone από κρατικούς υπαλλήλους, ζητώντας από το προσωπικό ορισμένων κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους Apple στην εργασία τους, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ένα πλαίσιο εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, η παράταση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια σηματοδοτεί αυξανόμενες προκλήσεις για την αμερικανική εταιρεία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για αύξηση εσόδων και μεταποίησης.

Το προσωπικό σε τουλάχιστον τρία υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς κλήθηκε να μην χρησιμοποιεί iPhone στην εργασία, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Μία από τις πηγές είπε ότι δεν τους είχε δοθεί ακόμη προθεσμία για να σταματήσουν τη χρήση του iPhone.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν πάνω από 3% στις αρχές της Πέμπτης, αφού έληξαν 3,6% χαμηλότερα την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η κίνηση της Κίνας να απαγορεύσει τη χρήση iPhone από ορισμένους αξιωματούχους.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο ευρέως επιβάλλονταν η απαγόρευση, με μια πηγή να λέει ότι εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί iPhone και δεν είχε ακόμη ακούσει για τον περιορισμό.

Μια τέταρτη πηγή, σε μια κινεζική ρυθμιστική αρχή, είπε ότι δεν είχαν αποκλειστεί ρητά, αλλά τους είπαν ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με τη χρήση των iPhone.

Μια πέμπτη πηγή σε άλλο ρυθμιστικό φορέα είπε ότι στα ανώτερα στελέχη έχει ήδη ζητηθεί πριν από δύο χρόνια να ανταλλάξουν τα iPhone τους με τοπικές μάρκες όπως η Huawei Technologies

Το 2020, η κρατική κινεζική Economic Observer ανέφερε ότι ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν εφαρμόσει κανόνες για να απαγορεύσουν σε αξιωματούχους τη χρήση iPhone λόγω των αυστηρών κανόνων απορρήτου της Apple που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση και τη διερεύνηση των τηλεφώνων των υπόπτων για αξιωματούχους κατά της διαφθοράς.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη αφότου η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά την κίνηση, εν μέσω φόβων για ανάληψη δράσης καθώς αυξάνεται η σινο-αμερικανική ένταση.

Το Bloomberg ανέφερε την Πέμπτη ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες, επικαλούμενη πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ