Νορβηγία: Κυβερνοεπίθεση σε δώδεκα υπουργεία

Νορβηγία: Κυβερνοεπίθεση σε δώδεκα υπουργεία

Η επίθεση αναγνωρίστηκε λόγω της «ασυνήθιστης» κίνησης στην πλατφόρμα του προμηθευτή  και αποκαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου

 

 

Δώδεκα υπουργεία της νορβηγικής κυβέρνησης επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η νορβηγική κυβέρνηση, η τελευταία επίθεση που έπληξε τον δημόσιο τομέα του μεγαλύτερου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης και του βορειότερου μέλους του ΝΑΤΟ.
"Εντοπίσαμε μια αδυναμία στην πλατφόρμα ενός από τους προμηθευτές μας. Αυτή η αδυναμία έχει πλέον κλείσει", είπε ο Έρικ Χόουπ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την παροχή υπηρεσιών σε υπουργεία.
Η επίθεση αναγνωρίστηκε λόγω της «ασυνήθιστης» κίνησης στην πλατφόρμα του προμηθευτή, είπε ο Χόουπ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και αποκαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου και ερευνούνταν από την αστυνομία.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος είναι πίσω σε αυτό και ποια είναι η έκταση του αντίκτυπου (της επίθεσης)», επεσήμανε.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης δεν επηρεάστηκαν επειδή χρησιμοποιούν διαφορετική πλατφόρμα πληροφορικής, είπε ο Χόουπ.
Ο κρατικός τομέας της Νορβηγίας έχει πληγεί από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Ιουνίου 2022, όταν έλαβε χώρα η λεγόμενη επίθεση κατανεμημένης άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS), η οποία κατηγορήθηκε για «εγκληματική φιλορωσική ομάδα».
Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική και υποστηρίζει την Ουκρανία με όπλα, ανθρωπιστική βοήθεια και χρήματα.
Ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τριπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2021, ανέφερε η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της χώρας στην τελευταία της έκθεση αξιολόγησης κινδύνου τον Φεβρουάριο, με τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών το 2022 να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ