Warren Buffett: Χάρισε 51 δισ. δολ. σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Warren Buffett: Χάρισε 51 δισ. δολ. σε φιλανθρωπικά ιδρύματα


Πάνω από 10,4 εκατομμύρια μετοχές δωρίζει στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο έχει λάβει συνολικά περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire

 

Ο Warren Buffett δώρισε άλλα 4,64 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire Hathaway σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αυξάνοντας τη συνολική του προσφορά από το 2006 σε περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ετήσια δωρεά που έγινε την Τετάρτη είναι η μεγαλύτερη του 92χρονου Buffett και αποτελείται από περίπου 13,7 εκατομμύρια μετοχές Κατηγορίας Β της Berkshire.

Ο Buffett δωρίζει 10,45 εκατομμύρια μετοχές στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο έχει λάβει συνολικά περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire.

Δωρίζει επίσης 1,05 εκατομμύρια μετοχές στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, που ονομάστηκε για την αείμνηστη πρώτη του σύζυγο, και 2,2 εκατομμύρια μετοχές μοιράζονται ομοιόμορφα μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων με επικεφαλής τα παιδιά του Howard, Susan και Peter: το Howard G. Buffett Foundation, το Sherwood Foundation και το Ίδρυμα NoVo.

Ο Buffett δίνει σταδιακά σχεδόν όλη την περιουσία που έχτισε στην Berkshire με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα, την οποία διευθύνει από το 1965.

Αυτός και ο Bill Gates πρωτοστάτησαν στο Giving Pledge, στο οποίο περισσότερα από 240 άτομα όπως ο Michael Bloomberg, ο Larry Ellison, ο Carl Icahn, ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg αφιέρωσαν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπία.

Ο Buffett έχει ήδη δωρίσει περισσότερο από το ήμισυ των μετοχών του στην Berkshire. Κατείχε ακόμη περισσότερα από 112,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 15,1% των μετοχών της Berkshire μετά τις δωρεές της Τετάρτης.
Ο αριθμός των μετοχών που δωρίζει ο Buffett μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο, αλλά το φετινό ποσό σε δολάρια σημείωσε ρεκόρ, επειδή η τιμή της μετοχής της Berkshire αυξάνεται.


«Δεν έχει συμβεί τίποτα εξαιρετικό στη Berkshire: ένας πολύ μακρύς διάδρομος προσγείωσης, απλές και γενικά ορθές αποφάσεις, ο αμερικανικός άνεμος και τα σύνθετα εφέ παρήγαγαν τον τρέχοντα πλούτο μου», είπε ο Buffett σε μια δήλωση.

Ο "American tailwind" επινοήθηκε από τον Buffett το 2019 για να περιγράψει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να χτίζουν πλούτο μακροπρόθεσμα, ακόμη και σε περιόδους πολέμου και οικονομικής κρίσης.

Ο Buffett δημιούργησε την Berkshire μια εταιρεία περίπου 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω επιχειρήσεων όπως η ασφάλιση σιδηροδρόμων BNSF και η ασφάλεια αυτοκινήτων Geico, και μετοχών σε εταιρείες όπως η Apple.

Το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett δραστηριοποιείται στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας. Το Ίδρυμα Howard G. Buffett εστιάζει στην ανακούφιση της πείνας, στον μετριασμό των συγκρούσεων και στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας. Το Sherwood Foundation υποστηρίζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στη Νεμπράσκα και το NoVo Foundation έχει πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται σε κορίτσια και γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ