Νόμος Κατσέλη: Στον «αέρα» χιλιάδες ακίνητα - Εκπνέει η προθεσμία
Το θέμα θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου
Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών καθώς από την αρχή του 2019 παύει να ισχύει το «δίχτυ προστασίας» που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη.
Πριν τη λήξη ισχύος των έκτακτων μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες και οφειλέτες και κανείς δεν ξέρει εάν θα παραταθούν ή αν θα αντικατασταθούν με άλλα νομοθετήματα έως το τέλος του χρόνου.
Την ίδια στιγμή αιτήσεις προσφυγής στο νόμο Κατσέλη, υποβάλλουν στο παρά πέντε της εκπνοής του νόμου δανειολήπτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της παροχής προστασίας, αλλά κυρίως τη χρονική ασυλία για την αποπληρωμή οφειλών προς τις τράπεζες.
Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία. Η προστασία αυτή εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και παρότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει αναφερθεί σε αντικατάστασή τους, εάν χρειαστεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας εναλλακτικός σχεδιασμός.
Το θέμα θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον βαθμό αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους.
Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και, αφού υπάρξει και ενημέρωση των θεσμών, θα αποφασιστεί εάν θα πάρει παράταση το σκέλος του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για προστασία κύριας κατοικίας.
Το τρίτο τρίμηνο του έτους οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν δηλαδή αυτές που δεν είχαν εκδικαστεί οριστικά από τότε που έγιναν οι αιτήσεις των οφειλετών ανέρχονταν σε 135.639. Οι εκτιμήσεις είναι πως με την ενεργοποίηση των αλλαγών του νόμου, η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων επιτυγχάνεται, αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνονται και τάσεις αύξησης των αιτήσεων προσφυγής στον νόμο καθώς μερίδα των δανειοληπτών είναι πεπεισμένη πώς δεν θα δοθεί παράταση.
Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.
Οι τράπεζες
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.