Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο φέτος κατά 10% σε σχέση με το 2023
Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΚΑ
Ακριβότερο κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2023 αναμένεται ότι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Τα νοικοκυριά δειλά δειλά ξεκινούν τα ψώνια των γιορτών και στον τομέα των κρεάτων, οι τιμές δεν πρόκειται να διαφέρουν σε σχέση με πέρυσι.
Η έρευνα αφορά σε τραπέζι 4 ατόμων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει έρευνα για την τιμή σε λάδι, λεμόνια, ρεύμα.
Όπως σημειώνεται, πέρσι το εορταστικό τραπέζι (2023) κόστισε 146,55 με τα ίδια είδη και φέτος 156,02 ευρώ.
Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αναλυτικά οι τιμές, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ , διαμορφώνονται ως εξής:
Οι κεντρικές αγορές φαίνεται να είναι οικονομικότερες. Ωστόσο σε αυτές δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης το σύνολο του καταναλωτικού κοινού. Πάντως, στην αγορά υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, αν και η γαλοπούλα αποτελεί ένα από τα εδέσματα στο γιορτινό τραπέζι, οι Ελληνες δεν είναι τόσο λάτρεις του είδους.
Προτιμούν κυρίως χοιρινό, αρνί και κατσίκι μαγειρεμένα σε διάφορες παραλλαγές.
Αν και σύμφωνα με έρευνες το 50% των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα σε τρόφιμα και ποτά φέτος, τα κρεοπωλεία και οι αλυσίδες σουπερμάρκετ προσφέρουν είδη που μπορούν να δώσουν μια μικρή πολυτέλεια στο γιορτινό τραπέζι.
Το καλάθι των Χριστουγέννων
Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των επιχειρήσεων με το ένα τέταρτο του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων να επιτυγχάνεται στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές γίνονται κυνηγοί «έξυπνων» αγορών, καθώς το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα και οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικά αγαθά έχουν περιορίσει σημαντικά τη χριστουγεννιάτικη δαπάνη τους.
Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου 2025. Υπενθυμίζεται ότι το «καλάθι των Χριστουγέννων» αποτελεί την εορταστική εκδοχή της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για το εορταστικό τραπέζι.