Φόρος εισοδήματος ακόμη και για... πώληση προϊόντων μέσω Ebay και Amazon

Πώς θα φορολογηθεί το εισόδημα που αποκτούμε μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Φόρος εισοδήματος ακόμη και για... πώληση προϊόντων μέσω Ebay και Amazon

Πούλησες προϊόντα μέσω της Ebay ή της Amazon; Εξασφαλίζεις εισόδημα μέσω της Uber (ή αντίστοιχης πλατφόρμας) ή της Twitch; Νοικιάζεις εξοχικό μέσω Airbnb, Booking Vrbo ή nomady; Μήπως τροχόσπιτο μέσω της Outdoorsy ή αυτοκίνητο μέσω της Getaround; Όπως και να’χει από τις αρχές του 2024 να ξέρεις ότι όλες οι πλατφόρμες θα υποχρεωθούν αφενός να σου ζητούν αριθμό φορολογικού μητρώου και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης ενώ το όποιο εισόδημα θα αποκομίζεις είτε από πώληση προϊόντος, είτε από ενοικίαση ακινήτου ή οχήματος, είτε ακόμη και από την παροχή υπηρεσίας, θα το στέλνουν για διασταύρωση  στις φορολογικές αρχές δηλαδή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που προσφέρουν ευκαιρίες για εξασφάλιση εισοδήματος πολλαπλασιάζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και βρίσκουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς και στην Ελλάδα. Υπηρεσίες babysitting, υπηρεσίες ενοικίασης του ΙΧ ή του τροχόσπιτου, υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εργασίες, δραστηριοποίηση στον χώρο του gaming, πώληση ή και προώθηση προϊόντων παρέχονται μέσω διαδικτύου και… κάτω από την μύτη της εφορίας. Ακόμη και πλατφόρμες που επιτρέπουν σε gamers να βγάζουν χρήματα κάνοντας ζωντανή μετάδοση (streaming) του παιχνιδιού που παίζουν ή να έχουν είσπραξη γράφοντας κείμενα διαδικτυακά ή παραδίδοντας μαθήματα, γίνονται πλέον ολοένα και πιο δημοφιλείς. Οι φορολογικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, έχουν εντοπίσει εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο φοροδιαφυγής και σπεύδουν να το κλείσουν. Η κοινοτική οδηγία -με την κωδική ονομασία DAC7- έχει ήδη ψηφιστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να την ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο θα δοθεί έως αύριο σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη αποστολή δεδομένων από τις πλατφόρμες θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου του 2024. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ. Ποια από αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί και ποια όχι; Το σχετικό τεχνικό υπόβαθρο υπάρχει στην ΑΑΔΕ καθώς έχουν ήδη γίνει οι σχετικές διασταυρώσεις με τις λεγόμενες πλατφόρμες διαμοιρασμού οι οποίες αφορούν στα εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων. Πλέον, το πεδίο διευρύνεται και στην ενοικίαση οχημάτων, την πώληση προϊόντων ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας.

Με τον εντοπισμό των εισοδημάτων, δεν σταματάει ο έλεγχος. Το ζητούμενο είναι να επαληθευτεί ότι πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα και να επιβληθεί ο αναλογούν φόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ